Znáte pojem zraková pohoda?

Světlo, které nás obklopuje, ať už se jedná o to přirozené či umělé, má obrovský vliv na zrakovou pohodu. Setkali jste se už někdy s tímto termínem? Zraková pohoda se podílí na harmonickém, příjemném psychickém stavu člověka a napomáhá k produktivní práci. Zásluhu má také na kvalitním odpočinku. Víte však, jak správně se o vaši zrakovou pohodu starat a navodit si ji? Pojďme se společně o tomto tématu dozvědět víc.

Zraková-pohoda_LEDsviti2_1

Když jsou oči v pohodě

Že dosahujete zrakové pohody a trávíte čas v optimálních světelných podmínkách, to poznáte velmi snadno. Když jsou světelné podmínky pro váš zrak ideální, nebolí vás při různých aktivitách hlava, nepálí oči, nejste unavení, neobjevuje se u vás dvojité vidění ani pocit suchých očí. Zraková pohoda se podílí na perfektním duševním zdraví, zamezuje vzniku depresí i stresu a díky ní se zvyšuje také produktivita práce. Když zraková pohoda chybí, mohou vás některé z těchto nepříjemných stavů pěkně potrápit a tehdy je na čase se zamyslet, co je vlastně špatně. Za drtivou většinou případů zrakové nepohody stojí špatné světelné podmínky, ať už na pracovišti, nebo v domácím prostředí. Díky světlu jsme totiž schopní vnímat dobře věci i prostor kolem nás. Pokud však trávíte spoustu času v nedokonale osvětlených budovách, zraková pohoda se nikdy nedostaví, což se samozřejmě odráží na vašem zdraví i tom duševním. Jak tedy můžete zrakové pohody dosáhnout?

Světlo vs. zraková pohoda

Světelné prostředí, které vás obklopuje, musí vytvářet perfektní podmínky k tomu, abyste dosáhli zrakové pohody. Nejpřirozenějším světlem pro váš zrak je samozřejmě sluneční světlo, které je lidskému organismu příjemné a je pro něj tou nejlepší variantou. Současná generace však tráví uvnitř budov drtivou většinu svého času. Podle některých studií prožijeme v budovách až 90 % života. A proto je tolik důležité světelné podmínky vytvořit i nastavit tak, aby se stále podílely na správném udržení cirkadiánních biologických rytmů, na které je lidský organismus od přírody nastaven. Jenže ruku na srdce, světelné podmínky v budovách i domácnostech často neodpovídají skutečným lidským potřebám a my se nyní zaměříme na to, jak pomocí umělého osvětlení vytvořit příjemné prostředí pro váš zrak i zdravý organismus.

Světelné mikroklima

Na tom, jak aktuálně budete zrakově vnímat prostor se podílí nejen samotné světlo, ale také vykonávané činnosti v místě, barevnost prostředí, koncentrace hluku a třeba i okolní teplota. Zraková pohoda jde ruku v ruce s ostatními smyslovými vjemy. Všechny tyto aspekty a účelnost prostředí je nutné vyhodnotit ještě předtím, než se pustíte do vytváření vhodného světelného mikroklimatu. Obrovský podíl pak mají na dobré světelné podmínky další kritéria, která se v případě umělého osvětlení vyplatí sledovat. Při výběru správných svítidel je vždy dobré vyhodnotit, zda vybraný typ svítidel bude dostačující vzhledem k rozměrům prostoru. Naplánujte si předem důkladně rozmístění svítidel a nechejte změřit hladinu osvětlenosti. V neposlední řadě zvolte vhodnou teplotu chromatičnosti osvětlení a index podání barev.

Světlené-mikroklima2

Osvětlení jednotlivých částí domácnosti

Dříve se na výběr osvětlení do domácího prostředí nekladl takový důraz, jako je tomu dnes. Při osvětlování jednotlivých částí domácího interiéru by se mělo přihlížet na to, k jakým aktivitám různé pokoje používáte nejčastěji. Podle toho pak díky různým druhům svítidel vytvoříte dokonalé světelné podmínky v celé domácnosti. Dáme vám pár rad, jak dosáhnout perfektního osvětlení v jednotlivých místnostech rodinného domu i bytu. Sáhněte při osvětlování interiéru po více typech svítidel a nespoléhejte pouze na jedno hlavní svítidlo. Jedině tak získáte optimálně rozložené světlo v domácnosti, vyhnete se tmavým koutům i nepříjemným stínům a hlavně, prospějete tím vaší zrakové pohodě!

Obývací pokoj

V obývacím pokoji by nemělo kromě centrálního osvětlení chybět světlo, které bude doprovázet televizní obrazovku. Pokud se díváte na filmy při zhasnutém světle, vysoký kontrast tmavého okolí a zapnuté obrazovky může způsobovat únavu očí. Jemné světlo je tedy vhodné umístit přímo za televizi. Perfektní jsou pro tento účel LED pásky. Nezapomeňte na osvětlení plochy konferenčního stolku buď pomocí závěsného svítidla, nebo stojací lampy, která je flexibilní a můžete u ní nastavit úhel světla podle potřeby. Vhodné je osvětlit také jednotlivé body, jako jsou regály, police či knihovny. Pokud máte obývací pokoj spojen zároveň s pracovním koutkem, pak si toto místo vyžaduje samostatné osvětlení, které bude dostatečně intenzivní pro čtení, psaní i soustředěnost.

Ložnice

Do ložnic doporučujeme svítidla stmívatelná, díky kterým si kdykoliv nastavíte intenzitu světla podle potřeby. Neměla by chybět lampička vedle každého lůžka postele, která poslouží k orientaci za tmy, nebo k večernímu čtení. Perfektní jsou v tomto případě lampičky s otočnou hlavou a kloubem, k nasměrování světla. Vhodné jsou lampičky stmívatelné, které nebudou svou intenzitou rušit odpočinek druhé polovičky. Své osvětlení si zaslouží také šatní skříně, pokud je v ložnici máte. Nejen, že nebudete hledat svůj oblíbený outfit za tmy, ale také se mnohem pohodlněji ustrojíte. K osvětlení šatní skříně můžete použít například směrová svítidla, která nastavíte přímo na skříň. Případně se dají instalovat přímo do šatníků LED pásky.

Dětský pokoj

Dostatečné světlo pro hru i pro učení, to je v pokoji samozřejmě důležité. Avšak dbejte na to, aby světla neoslňovala. Své osvětlení by měl mít psací stůl v podobě pracovní lampy. Je důležité optimálně rozložit světlo v celé místnosti, protože děti se většinou nesoustředí pouze na jednu hrací plochu v pokoji.

Kuchyně

Důležité pracovní místo, kde se odehrávají kulinářská mistrovská díla, přesně to je kuchyně. Kde jinde je potřeba perfektního osvětlení víc než v kuchyni? Vzhledem k různým úkonům, které mohou být i poměrně nebezpečné (krájení ostrými noži, manipulace s horkými pokrmy), je potřeba pracovní plochu dokonale osvětlit. Ideální umístění svítidel je pod kuchyňské skříňky. K tomu můžete využít například zářivky nebo stále oblíbenější - moderní LED pásky. Nad samostatné pracovní kuchyňské ostrůvky lze umístit bodová i závěsná svítidla. Součástí kuchyně bývá často jídelní stůl, který potřebuje svou plochu také dobře nasvítit. Abyste na svou večeři dobře viděli využijte například závěsné lustry, závěsné LED panely, nebo v případě nedostatku místa nástěnné lampy.

Kuchyně2

Chodba

K osvětlení chodby jsou opět vhodná svítidla s možností regulace světla. Většinou jsou chodby místem, kde se zdržujete jen zřídka a časté přechody ze tmy do světla, tedy ven i dovnitř a naopak, si vyžadují regulaci intenzity osvětlení. Proto je potřeba zrakový vjem připravit na přechod z osvětlené místnosti do temnějšího venkovního prostředí. V případě denní doby ze světlého prostředí do tmavější místnosti. Pokud máte v chodbě zrcadlo nezapomeňte dostatečně nasvítit také prostor před ním, kde se osoba má vzhlížet. Můžete opět využít LED pásky, nebo speciální světla ke zrcadlu, která umístíte po bočních stranách. Pokud se jedná o rodinný dům a vede do haly schodiště, myslete na bezpečné osvětlení schodů. Schodiště by mělo být rovnoměrně osvětlené po celé jeho délce, aby nedošlo k zakopnutí a úrazu.

Koupelna a toaleta

V koupelně se jednoznačně musíte držet podle bezpečnostních pokynů a jednotlivých zón, které umožňují rozmístit různé druhy svítidel s přesnými parametry. Důležité je respektovat pravidla a vybírat svítidla s vhodným stupněm krytí, která předchází úrazům v případě vniknutí vody a vlhkosti. Doporučujeme opět samostatné osvětlení zrcadla. Více se můžete dozvědět v článku, ve kterém jsme se speciálně věnovali bezpečnostním zónám v koupelně. Pokud máte pro toaletu samostatnou místnost, většinou si vystačíte s jedním hlavním svítidlem, které není náročné na požadavky.

Zapomeňte na doby, kdy si lidé vystačili pouze s jedním lustrem v obýváku. Pro perfektní zrakovou pohodu je potřeba světlo v interiéru rozložit a vybrat podle parametrů tak, aby bylo příjemné a dostatečně intenzivní pro různé lidské aktivity. Pokud si nevíte s výběrem osvětlení rady, ale chcete o svůj zrak i zdraví pečovat, přenechte návrh osvětlení vašeho domu i podniku odborníkům. Zeptejte se nás a napište na e-mail info@ledsviti.cz. Rádi vám s osvětlením poradíme!

Affiliate program