Jak čistit a udržovat osvětlení v interiéru?

Ačkoliv se na ně často při úklidu v domácnosti zapomíná, nebo zkrátka na jejich údržbu není dostatek času, i veškerá svítidla v interiéru si zaslouží vaší péči. Pravidelnou údržbou zachováte stálou krásu vašich svítidel, a také se můžete významně podílet na jejich delší životnosti. Přinášíme vám pár rad, jak různé typy svítidel čistit a přitom je nepoškodit.

Udržba-a-čištění-osvětlení-v-interiéru

Proč je důležité svítidla čas od času vyčistit?

Stejně jako nábytek, elektronika a další vybavení v domácnosti, tak i svítidla samozřejmě přitahují prach, nečistoty a mastnotu. Skleněná svítidla pod nánosy prachu mohou ztratit svůj lesk a na plastových či textilních stínidlech usazené nečistoty také nepůsobí hezky. Kromě toho, extrémní vrstvy prachu mohou působit jako tepelný izolant, což se může významně podílet na kratší životnosti svítidla. Kvůli nánosu prachu může vlivem většího tepla dojít až k přehřívání svítidla, protože se izolací tepla prachem efektivně neochlazuje. Navíc v extrémních případech může docházet i k více než polovičnímu pohlcení vyzařovaného světla usazenou vrstvou prachu, která pokrývá difuzory a stínidla svítidel. Pravidelnou údržbu vašeho osvětlení byste tedy měli provádět nejen kvůli estetickým vlastnostem, ale také proto, aby svítidla fungovala tak, jak skutečně fungovat mají.

Jaké přípravky používat?

Na trhu existuje spousta přípravků, se kterými můžete běžnou údržbu vašeho osvětlení provést. Zakoupit dokonce můžete i speciální čističe na svítidla, avšak vystačíte si i s těmi běžnými. Ještě předtím, než se však do velké očisty pustíte, měli byste nejprve vyhodnotit, z jakého materiálu je difuzor, stínidlo či samotné svítidlo vlastně vyrobeno. Zcela odlišně totiž budete čistit například látková stínidla lampiček a jiné přípravky použijete k údržbě plastových a skleněných světel, nebo křišťálových lustrů. V každém případě doporučujeme vyhýbat se příliš agresivním čističům u všech typů svítidel, které by mohly poškodit materiál či dokonce změnit barevnost a původní povrchovou strukturu materiálu.

Chystáte-li se čistit skleněné lustry či lampy, připravte si například prostředek, kterým bežně čistíte okna v domácnosti. Plastové difuzory a stínidla můžete čistit klasickým saponátem, kterým umýváte nádobí. Jar není agresivní, takže nehrozí poškození plastového povrchu a navíc má odmašťovací účinky, takže se třeba u kuchyňských svítidel skvěle zbavíte zašlé špíny i mastnoty, která na svítidlech často ulpívá během vaření. Co se týká textilních svítidel, vystačíte si s obyčejným vysavačem i prachovkou. Perfektními pomocníky při údržbě svítidel jsou profesionální jemné utěrky z mikrovlákna, které zachytí prach i ostatní nečistoty. V každém případě nepoužívejte na žádný materiál drsné houbičky ani drátěnky. Mohli byste drsným povrchem svítidlo poškodit a poškrábat.

Nezapomeňte, že…

  • Před čištěním musíte svítidlo vždy vypojit z elektřiny.
  • Svítidlo nikdy neponořujte celé do vody, ale používejte k čištění vlhký hadřík.
  • Nepoužívejte agresivní čistící prostředky.
  • Po mokrém čištění svítidlo otřete suchým hadrem a nechte ideálně nějakou chvíli doschnout.

Jaké-přípravky_používat_LEDsviti

Skleněné lustry, lampy a lampičky

Skleněné materiály se ze všech udržují nejjednodušeji. Avšak při čištění skla je vždy nutná zvláštní opatrnost, protože sebemenší pád na zem je zaručenou pohromou, v podobě stovek titěrných skleněných kousíčků a pravděpodobně bude nutná koupě nového svítidla. Pokud je to možné, ideálně vždy sundejte skleněné stínidlo, aby čištění probíhalo v bezpečné výšce a dalo se s ním jednoduše manipulovat. K ruce si vezměte utěrku z mikrovlákna, nádobu s vodou a prostředkem na čištění skel a suchý hadr ze savého materiálu. Skleněný povrch očistěte jemnými pohyby od prachu a nečistot. Poté vysušte důkladně stínidlo suchým hadrem a ještě jej nechte nějakou dobu doschnout. Před nasazením zpět se ujistěte, že je stínidlo dokonale suché.

Křišťálové lustry

Křišťálové lustry i lampy si žádají speciální péči. Pokud jsou totiž komponenty z křišťálu obalené prachem, přestávají se třpytit a odrážet odlesky vyzařovaného světla, což je jejich primárním účelem. Existuje spousta profesionálních firem, které se specializují na údržbu křišťálových svítidel. Avšak při troše trpělivosti a času zvládnete tato krásná bohatá světla vyčistit doma i vy. Z lustrů doporučujeme jednotlivé ověsy s křišťály nejprve sundat. K čištění si připravte octový roztok nebo lze použít také amoniak a v doporučeném poměru jej nařeďte s vodou. Jednotlivé komponenty pak stačí otřít hadříkem namočeném v připraveném roztoku. V případě robustních lustrů se připravte na časově náročnou práci, protože je nutné čistit každý křišťál zvlášť, aby bylo dosaženo perfektního výsledku. Následně nechejte ověsy uschnout na bavlněném podkladu a zavěste je zpět k lustru. Poté se můžete opět radovat z krásného třpytivého svítidla, na kterém každý oči nechá.

Plastové kryty a LED panely

Svítidla, která mají plastové kryty a difuzory (například LED panely i nástěnné lampy), se čistí podobně, jako skleněná svítidla. Výhodu však mají v tom, že je nemusíte pracně leštit, stačí je skutečně pouze zbavit prachu. Při bežné údržbě si vystačíte se suchým hadříkem či prachovkou. Naopak při důkladnějším čištění budete muset nejprve svítidlo odpojit od přívodu elektrické energie a následně opatrně sejmout plastový kryt (difuzor). Vlhkým hadříkem otřete kryt i tělo svítidla a důkladně vysušte. Údržba je jednoduchá a vyžaduje si jen zlomek vašeho času. Se svítidlem však manipulujte opatrně, aby nedošlo k poškození a kryt svítidla vždy pokládejte na povrch, který jej nepoškrábe.

Svítidla s textilními stínidly

Lampičky a stojací lampy plní často také dekorační úlohu a mají být v interiéru na odiv. Proto by správná údržba měla být věnována i těmto svítidlům. Textilní materiály u lamp je dobré pravidelně vysávat a zbavovat je prachu. Nejlépe vám to půjde, pokud použijete malý nástavec na vysavač, se kterým se dostanete i na hůře přístupná místa u stínidel a vysavač zapnete na nižší výkon. Pakliže je lampa příliš zanesená, můžete jí otřít jen mírně navlhčeným hadříkem, který nežmolkuje a nepoškodí tak textilii. Nezapomeňte však opět vypojit lampičku ze zásuvky. Skvělé jsou také lepící válečky, se kterými můžete textilní část svítidla zbavit prachu, chlupů a drobných nečistot.

Pravidelná údržba

Pokud budete dbát na pravidelnou údržbu svítidel a budete je častěji otírat od prachu, samozřejmě se tím vyvarujete pozdějšímu náročnějšímu čištění. Běžné čištění stačí provádět při klasickém úklidu domácnosti, například dvakrát do týdne. Jednou za rok si však udělejte čas na větší a důkladnější čištění svítidel, kterému se budete věnovat precizněji. Jedině tak si budete moci užívat perfektního jasného světla dlouhodobě a vaše svítidla budou zářit leskem i čistotou.

Jednou z výhod LED osvětlení je jeho nenáročná údržba. Perfektně si vystačíte s dostupnými prostředky a čištění zvládnete levou zadní, svépomocí. Tak hurá do toho!

Affiliate program