Až 80% snížení spotřeby ve výrobních prostorech již není sci-fi. Seznamte se s průmyslovým LED osvětlením

Tři čísla. Tak málo stačí k okamžitému pochopení, proč jsou zrovna LED světla tak oblíbenou volbou pro osvětlení průmyslových objektů.  30. Právě tímto percentuálním dílem participuje osvětlení na celkové energetické spotřebě u výrobních podniků.  80. Tolik procent lze s průmyslovým LED osvětlením ušetřit ze spotřeby energie za osvětlení.  A 50 000. Počet hodin, během nichž mohou průmyslová LED světla za plného výkonu fungovat v nepřetržitém provozu. 

prumyslove led2

Průmyslové haly většinou fungují na principu nepřetržitého provozu. Ten vyžaduje neustále nasvícení výrobních, ale i okolních prostor. U většiny z nich jde o obrovské plochy, takže i výdaje na osvětlení jsou opravdu vysoké.  A pracovat ve výrobě taky není žádný med. Jde o fyzicky náročné povolání, u kterého k adekvátnímu výkonu potřebujete především dobrý zrak, manuální zručnost a kvalitní světlo. Bez něj i ty nejšikovnější ruce udělají chybu.  A i ty nejbystřejší oči ji pak mohou přehlédnout. Proto nekvalitní a poruchy často vykazující osvětlení mají negativní dopad na kvalitu výroby.

Vzhledem k výše uvedenému se nelze divit tomu, že podniky hromadně přecházejí na LED průmyslová světla, která mohou prokazatelně snížit spotřebu energie za osvětlení až o 80 %, disponují jasným světlem s vyšším indexem podání barev a vykazují minimální poruchovost kolem pouhého jednoho procenta. Ta je zapříčiněná masivním a výkonným chlazením průmyslových LED světel, které se nijak nepřehřívají a nedochází u nich k vnitřnímu přehřátí a následnému selhání, tak běžnému u sodíkových výbojek.

Průmyslové LED osvětlení produkují výrazně menší množství tepla než klasické výbojky nebo žárovky i směrem ven, takže nikterak nezvyšují okolní teplotu. To je velmi vítané ve ventilovaných a chlazených prostorech, jimiž výrobní haly jsou. Odolnost průmyslových LED světel je na takové úrovni, že jim umožňuje po celou dobu s vysokým výkonem fungovat až 50 000 hodin v nonstop provozu i horkém prostředí, jako jsou sklárny, slévárny nebo lisovny. Tedy tam, kde se klasické výbojky či běžné žárovky necítí zrovna dvakrát příjemně. A necítí tam kvůli své menší odolnosti onen diskomfort ani nikterak dlouho :-)

led-prumyslove

S přihlédnutím k těmto skutečnostem tak lze s klidným srdcem konstatovat, že pokud neplánujete příští měsíc přesunout kompletní výrobu do Číny, tak volba světelného zdroje průmyslových hal nepředstavuje žádné velké dilema, neb průmyslové LED osvětlení je v střednědobém horizontu jasnou volbou. V tom dlouhodobém pak jasnost přejde přímo v zář. Daleko těžším oříškem pak je vybrat si ten správný typ průmyslového LED osvětlení, který by nejlépe vyhovoval vašim požadavkům. A právě na to se zaměříme v následující části.

Jaké jsou typy průmyslových LED světel?

ALED PRŮMYSLOVÉ LED OSVĚTLENÍ A

Průmyslové LED osvětlení A je námi konstrukčně navrhnut do formy závěsný modulu, který tak najde využití především v halách s vysokými stropy, k nimž ho lze jednoduše zavěsit pomocí lanek, pružin či řetězů.  Jeho kryt z kvalitního extrudovaného hliníku dokonale odvádí teplo, ale zároveň je prachu a hmyzu odolný, takže s přihlédnutím ke stupni ochrany IP44 zcela postačí pro běžné výrobní prostory, kde není extrémní teplo.

Průmyslové LED osvětlení typu A nabízíme v teplém i denním odstínu bílé o výkonu 50, 60, 80, 100, 120, 150 a 180W.

Unknownprůmyslové LED osvětlení B

Průmyslové LED osvětlení B nabízí výkonněji zpracovaný systém chlazení a díky stupni krytí IP65 i vyšší odolnost. Pro své technické zpracování je vhodné i do míst, kde je mnohdy až extrémní teplo, jako slévárny, sklárny či lisovny. Jeho díly jsou odlity z kvalitní slitiny hliníku, což napomáhá k dosažení dlouhé životnosti přes 50 000 hodin. Povrch průmyslového LED osvětlení B je zcela imunní vůči hmyzu a prachu.

I v případě průmyslového LED osvětlení typu B u nás najdeme jak s denní, tak teplou bílou barvou světla. A o výkonu 200, 300, 400, 500 a 1000W.

 

Cprůmyslové LED osvětlení C

Průmyslové LED osvětlení C je díky jeho technickému zpracování možné přisadit na zeď či konstrukci haly. Způsob montáže však není jediným specifikem průmyslového LED osvětlení typu C. Ten se může pochlubit i vysoce odolným slitinovým krytem se zapuštěnými LED čipy s optikou. Elegantní design a stupeň ochrany IP65 z něj dělají ideální pro výškové projekty, jako jsou skladovací haly, školní tělocvičny, galerie i pro drsné podmínky potravinářských provozů.

LED průmyslové osvětlení C vyrábíme jak s denní, tak teplou bílou barvou světla. Výkonnostních variant je však mnohem více, konkrétně pak: 42, 56, 70, 84, 98, 112, 126 a 140W.

DPrůmyslové LED osvětlení D

Průmyslové LED osvětlení D disponuje nejvyšším stupněm krytí - IP67. Ten označuje, že průmyslová LED světla typu D jsou dostatečně chráněná proti úrazu elektrickým proudem při nebezpečném dotyku jakýmkoliv nástrojem či pomůckou, jsou zcela odolné proti vniknutí prachu a zároveň jsou chráněna proti ponoření do vody. Jejich použití tedy v podstatě nezná hranic. To způsob instalace ano – přisazení na zeď či konstrukci haly.

Denní i teplé varianty průmyslového LED osvětlení typu D nabízíme ve výkonnostním rozpěti 30-300W.

EPrůmyslové LED osvětlení E

Průmyslové LED osvětlení E je charakteristické svým konvenčněji pojatým zevnějškem, jelikož jsou designem nikoliv nepodobné lustrům a klasickým stropním svítidlům. Silná konstrukce z kvalitní slitiny hliníku, kryt z pevného termoplastu a stupeň ochrany IP65 dělají z průmyslových LED světel typu D vhodnou volbu zejména do vysokých hal, kde potřebujete na lanka či řetězy zavěsit výkonné svítidlo.

Průmyslová LED světla typu E nabízíme s výkonem od 50 do 200W, a to jak v denní, tak i teplé bílé barvě.

z_a_rovkyprůmyslové led žárovky

LED průmyslové žárovky jsou tím pravým řešením, pokud nechcete přímo měnit svítidla. LED průmyslové žárovky mají vlastní zdroj se závitem E27 či E40 a výkonnostně bez problémů nahradí osvětlení ze staré školy. Přitom zároveň poskytují 3x větší efektivitu využití elektrické energie než běžné halogenové osvětlení nebo výbojky při stejném světelném toku. Jejich specifičnost pak spočívá v úhlu svitu – průmyslové LED žárovky vyzařují pod úhlem 360°.

Nezanedbatelnou výhodou průmyslových LED žárovek je také provedení i v studeném odstínu bílé barvy. Pokud chcete opravdu jasné a intenzivní světlo ve výrobním prostoru, průmyslové LED žárovky jsou pro vás správná volba.  Tou jsou i v případě požadavku na tlumenější světlo s vysokým úhlem svitu, neb průmyslové LED žárovky nabízíme i v teplém odstínu bílé.

Vzhledem k tomu, že výkonnostních variant LED žárovek je opravdu mnoho, dělíme je na dvě hlavní kategorie – průmyslové LED žárovky 21-60W a průmyslové LED žárovky 61-200W. Jejich ekvivalentní srovnání s vysokotlakovými sodíkovými výbojkami pak najdete v další části textu.

IP67průmyslová led světla s krytím IP67

LED průmyslová svítidla pro čerpací stanice s krytím IP67 jsou díky maximální možné odolnosti vhodné do prostorů s hrozícím nebezpečím výbuchu – čerpací stanice, laboratoře, pily, továrny, farmaceutické provozy, lakovny, chemické provozy a další. Oproti ostatním typům průmyslového LED osvětlení je však vyrábíme pouze v provedení s denní bílou barvou světla.

LED průmyslová svítidla pro čerpací stanice s krytím IP67 nabízíme o výkonu 60, 90, 100, 120, 150, 180, 200 a 240W.

nejdůležitější parametry průmyslového led osvětlení

1. Stupeň ochrany

Ingress protection, neboli stupeň ochrany, se zkráceně udává pod dvojpísmennou zkratkou IP. Tento parametr značí odolnost LED pásek proti okolním vlivům, konkrétně proti vniknutí vody, prachu či jiného cizího tělesa. První cifra za písmeny IP udává ochranu před nebezpečným dotykem a před vniknutím cizích předmětů, druhá cifra udává stupeň ochrany proti vniknutí vody. V naší nabídce s ohledem na stupeň ochrany nalezneme čtyři typy průmyslového LED osvětlení.

ip

První z nich jsou průmyslová LED světla s ochranným stupněm IP20. Ten značí, že  průmyslové LED osvětlení IP20 sice je dostatečně chráněné proti úrazu elektrickým proudem při nebezpečném dotyku prstem a jsou odolné proti vniknutí malých cizích předmětů, ovšem nejsou nijak chráněny vůči vodě. Využití pak průmyslové LED osvětlení IP20 najde zejména v klidnějších výrobnách, kde se výrazněji nepráší.

Stupeň krytí  IP 44 jím obdařené průmyslová LED světla dostatečně chrání proti úrazu elektrickým proudem při nebezpečném dotyku jakýmkoliv nástrojem či pomůckou, jsou úplně odolné proti vniknutí prachu a zároveň jsou chráněné proti tryskající vodě ze všech úhlů. Průmyslová LED světla IP44 jsou vhodná do míst, kde se třeba i výrazněji práší, ale nehrozí zde vniknutí prostorově výraznějších předmětů.

Průmyslové LED osvětlení IP65 je adekvátně chráněno proti úrazu elektrickým proudem při nebezpečném dotyku jakýmkoliv nástrojem či pomůckou, je úplně odolné proti vniknutí prachu a zároveň je chráněno proti vlnobití. Tento typ průmyslových LED světel je plně využitelný ve všech halách či výrobních prostorech, kde přímo nehrozí nebezpečí výbuchu.

Průmyslová LED světla IP67 disponují stejnou odolností, k níž však ještě přidávají rezistanci proti ponoření do vody. Maximální možná odolnost pak průmyslové LED osvětlení se stupněm krytí IP65 předurčuje k využití v prostorech, v nichž hrozí nebezpečí výbuchu, jako jsou čerpací stanice, laboratoře, pily, továrny, farmaceutické provozy, lakovny, chemičky či jim podobné výrobny.

2. Stmívatelnost

Stmívatelné osvětlení umožňuje regulovat intenzitu vydávaného světla. Aby to bylo možné, musí být svítidlo nebo světelný zdroj osazené k tomu uzpůsobeným stmívatelným zdrojem a zapojené s ovladačem pro stmívání. Z pohledu stmívatelnosti v naší nabídce evidujeme tři typy průmyslových LED světel – nestmívatelná průmyslová LED světla, průmyslové LED osvětlení se systémem stmívání DALI a stmívatelné průmyslové LED osvětlení 0-10V.

Nestmívatelné průmyslová LED světla naleznou využití tam, kde vždy postačí jen jedna konstantní barva světla, s níž pro dosažení vhodného osvětlení není nutné během dne nijak manipulovat.

nestmivatelnost

Zásadní výhodou obou stmívatelných typů průmyslových LED světel pak je snadná možnost řízení světla na konstantní hodnotu. To v praxi znamená, že jak průmyslová LED světla DALI, tak průmyslová LED světla 0-10V, mohou v závislosti na průběžné změně intenzity venkovního světla na pracovišti udržet stále stejnou hladinu osvětlení.

stmivatelnost

Tento systém je unikátní v tom, že automaticky reaguje na denní dobu a venkovní počasí, takže v osvětlené místností plynule smazává rozdíly mezi zataženým ránem, jasným polednem a potemnělým večerem. Osvětlení v daném prostoru bude vždy stejné, jen při zohlednění meterologických aspektů pokaždé s jinou intenzitou. Výhodou vám bude samozřejmě výrazná, až 50% úspora elektrické energie v porovnání s místnostmi bez tohoto systému, ale také zlepšená úroveň hygieny práce.

A jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými typy stmívání? Odpověď je jednoduchá – jeden z nich funguje na digitální, zatímco druhý na analogové bázi. Systém stmívání DALI funguje na digitálním principu a probíhá po sběrnici na standardu DALI. Stmívání se provádí pomocí signálu a probíhá před svítidlem. Na jedné sběrnici pak je možné nezávisle na sobě stmívat až 64 předřadníků, takže lze stmívání snadno uspořádat do skupin.

Systém stmívání 0-10V je analogického rázu a probíhá po samostatném analogické vedení řízením napětí 0-10V. Stmívání pak probíhá mezi zdrojem a světlem, přičemž se ovládá napětím 0-10V. I zde je možnost synchronního řízení stmívání více svítidel současně. Synchronní řízení stmívání a vypínání více svítidel současně.

3. Barva světla

Průmyslové LED osvětlení nabízíme ve třech barevných provedeních - ve studené bílé, denní bílé a teplé bílé barvě. Obecně platí, že s počtem Kelvínů stoupá intenzita, ostrost a světelný jas. Studená bílá barva světla s vysokou teplotou chromatičnosti se nejčastěji používá v místech, kde je nedostatek denního světla. Chladnější odstín napomáhá udržet maximální míru pozornosti a koncentrace, kvůli čemuž je vhodný do pracovního prostředí, průmyslové haly či výrobny. Světlo s vysokou teplotou chromatičnosti však může oslňovat a po chvilce být pro oči nepříjemné. Denní bílá představuje náhradu běžného denního světla. Takové světlo neoslňuje, neunavuje oči a je vhodné pro většinu lidských činností. Teplá bíla je tlumenější, zastřená a dotváří příjemnou, skoro až odpočinkovou atmosféru.

3000-3500K-4000-5000K-5500-600K

Ekvivalentní poměr mezi průmyslovým LED osvětlením a výbojkami

Vysoká úspornost je bezesporu příjemná věc, leč občas může způsobit i trochu zmatky. To je i případ průmyslových LED světel. Mnoho zákazníků se nás obrací s prosbou o doporučení vhodného výkonu průmyslového LED osvětlení, kterým chtějí nahradit své staré výbojky, neboť až 80% úspora energie v případě zakoupení průmyslových LED světel notně poznamená porovnání výkonnosti těchto světelných zdrojů. Odpovědí tak nechť vám je orientační tabulka jednotlivých výkonnosti variant průmyslových LED světel a jejich ekvivalentních vysokotlakových sodíkových protějšků.

LED průmyslové osvětlení   Výbojkové osvětlení
30W = 70W
50W = 125W
80W = 200W
100W = 250W
150W = 400W
200W = 500W
300W = 750W
400W = 1000W
500W = 1200W
1000W = 2000W

Průmyslové LED žárovky vs. vysokotlakové sodíkové výbojky

Ačkoliv by se na první pohled mohlo zdát, že LED žárovky nikdy nemohou tak výkonné, aby nahradily klasické výbojky, tak opak je pravdou. Vývoj jde stále vpřed a ty nejvýkonnější LED žárovky, které vytvořily novou podkategorii průmyslové LED žárovky, se již mohou směle rovnat i vysokotlakovým sodíkovým výbojkám. Platí však u nich nepsané pravidlo, že teplejší odstín nahradí jinou výbojku, než studený odstín průmyslové LED žárovky o témže výkonu. Proto jsme tuto skutečnost také zohlednili v naší tabulce. Podívejte se, jaký je ekvivalentní výkonnostní poměr mezi průmyslovými LED žárovkami výbojkami.

LED průmyslové žárovky   Výbojkové osvětlení
28W studená, 28W teplá, 38W teplá = 70W
38W studená, 48W teplá = 100W
58W studená, 80W studená, 100W teplá = 150W
100W studená, 120W studená, 120W teplá = 250W

Jak vypočítat správné množství světla ve výrobní hale?

Výběrem správného typu průmyslového LED osvětlení se dostanete na tu správnou cestu, leč k dosažení největší možné úspory a nejefektivnějšího provozu je potřeba do každé místnosti nainstalovat správné množství světla, aby zde nebylo, Shakespear snad promine, „mnoho světla pro nic“. To může být ošemetné, protože každá místnost slouží k jinému účelu a aby mu sloužila správně, je nezbytné v každé z nich mít správné množství světla. Podívejte se na náš podrobný návod, jak vypočítat správné množství světla ve výrobní hale.

Jak nainstalovat průmyslové LED osvětlení?

U průmyslového LED osvětlení existují dva typy instalace. První spočívá v montáži na zeď či konstrukci haly, druhá v zavěšení průmyslové LED světla na lanka či řetězy, což je častý případ vysokých hal. Ani jeden z nich není nijak náročný a nevyžaduje nic víc než průměrnou manuální zručnost. Přesto však nějaká nápověda přijde vhod. Chcete vědět, jak probíhá montáž průmyslových LED světel? Podívejte se na náš manuál, jak nainstalovat průmyslové LED osvětlení.

Přejděte k LED!

Potřebujete ještě s něčím poradit? Pokud tomu tak je, napište nám na info@ledsviti.cz V opačném případě se podívejte na naši širokou nabídku průmyslového LED osvětlení a vyberte si pro vás to pravé!


Nejprodávanější sady LED pásek
LED pásek 9,6W/m vnitřní RGB 12V s ovladačem TUYA 5m
LED pásek 9,6W/m vnitřní RGB 12V s ovladačem TUYA 5m
 

Značka je Ecolite.Pro správnou instalaci doporučujeme přikoupit příslušenství profil, difuzor, koncovky, vypínače, kabely, spojky. Výkon LED 9,6W. Barva těla Bílá. Světelný tok 625lm. Napětí 12V DC. Vyzařovací úhel 120°.

1 349 KčSKLADEM (443 Ks)
12946
 
LED NEON pásek 9W 230V teplá bílá
LED NEON pásek 9W 230V teplá bílá
 

Značka je LEDsviti.Pro správnou instalaci doporučujeme přikoupit příslušenství profil, difuzor, koncovky, vypínače, kabely, spojky. Výkon LED 9W/m. Chromatičnost světla 3000K. Barva těla Bílá. Světelný tok 300 lm/m. Napětí 230V AC. Stupeň krytí IP67 - Vodotěsný - vhodné do vlhkých prostor. Vyzařovací úhel 120°. LED NEON pásky voděodolné 230V.

209 KčSKLADEM (1289 m)
3165
 
LED páska 14,4W/m bez krytí RGB kompletní sada 1,5m 230V
Akce
LED páska 14,4W/m bez krytí RGB kompletní sada 1,5m 230V
 

Značka je Ecolite. Výkon LED 14,4W/m. Chromatičnost světla RGB. Barva těla Bílá. Světelný tok 600 lm/m. Napětí 230V AC. Stupeň krytí IP20 - Vnitřní - vhodné do interiéru. Vyzařovací úhel 120°.

479 KčSKLADEM (301 Ks)
2493
 
LED pásek na zadní stranu televizoru RGB s USB 8,7W
Akce
LED pásek na zadní stranu televizoru RGB s USB 8,7W
 

Značka je Ecolite.Pro správnou instalaci doporučujeme přikoupit příslušenství profil, difuzor, koncovky, vypínače, kabely, spojky. Výkon LED 8,7W. Chromatičnost světla RGB. Barva těla Černá. Světelný tok 410 lm. Napětí 5V USB. Stupeň krytí IP20 - Vnitřní - vhodné do interiéru. Vyzařovací úhel 120°.

599 KčSKLADEM  (225 ks)
3206
 
LED páska 14,4W/m bez krytí RGB kompletní sada 5m 12V
Akce
LED páska 14,4W/m bez krytí RGB kompletní sada 5m 12V
 

Značka je Ecolite. Výkon LED 14,4W/m. Chromatičnost světla RGB. Barva těla Bílá. Světelný tok 600 lm/m. Napětí 230V AC. Stupeň krytí IP20 - Vnitřní - vhodné do interiéru. Vyzařovací úhel 120°.

959 KčSKLADEM (298 Ks)
271
 

Nejprodávanější světla s ovladačem
LED svítidlo s dálkovým ovladačem 50W stmívatelné
LED svítidlo s dálkovým ovladačem 50W stmívatelné
 

Značka je Ecolite. Výkon LED 50W. Chromatičnost světla 3000/6000K. Barva těla Bílá. Světelný tok 4100 lm. Napětí 230V AC. Stupeň krytí IP20 - Vnitřní - vhodné do interiéru. Vyzařovací úhel 160°.

2 179 KčSKLADEM (582 Ks)
2931
 
LED stropní svítidlo s ovladačem VELA 60W multicolor
LED stropní svítidlo s ovladačem VELA 60W multicolor
 

Značka je Ecolite. Výkon LED 60W. Chromatičnost světla 2700-6500K. Barva těla Bílá. Světelný tok 3960 lm. Napětí 230V AC. Stupeň krytí IP20 - Vnitřní - vhodné do interiéru. Vyzařovací úhel 120°.

3 019 KčSKLADEM (1071 Ks)
9771
 
LED stropní svítidlo s ovladačem ORION 60W multicolor
LED stropní svítidlo s ovladačem ORION 60W multicolor
 

Značka je Ecolite. Výkon LED 60W. Chromatičnost světla 2700-6500K. Barva těla Bílá. Světelný tok 3960 lm. Napětí 230V AC. Stupeň krytí IP20 - Vnitřní - vhodné do interiéru. Vyzařovací úhel 120°.

3 379 KčSKLADEM (15 Ks)
9713
 
LED stropní svítidlo s ovladačem Art 102W multicolor 3D
Akce
LED stropní svítidlo s ovladačem Art 102W multicolor 3D
 

Značka je Ecolite. Výkon LED 102W. Chromatičnost světla 2700-6500K. Barva těla Bílá. Světelný tok 7445 lm. Napětí 230V AC. Stupeň krytí IP20 - Vnitřní - vhodné do interiéru. Vyzařovací úhel 120°.

2 599 KčSKLADEM (375 Ks)
9701
 
LED stropní svítidlo s ovladačem Moderna 210W multicolor
LED stropní svítidlo s ovladačem Moderna 210W multicolor
 

Značka je Ecolite. Výkon LED 210W. Chromatičnost světla 2700-6500K. Barva těla Bílá. Světelný tok 9980 lm. Napětí 230V AC. Stupeň krytí IP20 - Vnitřní - vhodné do interiéru. Vyzařovací úhel 120°.

3 619 KčSKLADEM (7 Ks)
9700
 

Nejprodávanější venkovní osvětlení
Kulaté LED svítidlo 14W NELA denní bílá
Akce
Kulaté LED svítidlo 14W NELA denní bílá
 

Značka je Ecolite. Výkon LED 14W. Chromatičnost světla 4000K. Barva těla Bílá. Světelný tok 980 lm. Napětí 230V AC. Stupeň krytí IP44 - Vlhkotěsné - vhodné do vlhkých prostor. Vyzařovací úhel 160°.

399 KčSKLADEM (1401 Ks)
9684
 
LED NEON pásek 9W 230V teplá bílá
LED NEON pásek 9W 230V teplá bílá
 

Značka je LEDsviti.Pro správnou instalaci doporučujeme přikoupit příslušenství profil, difuzor, koncovky, vypínače, kabely, spojky. Výkon LED 9W/m. Chromatičnost světla 3000K. Barva těla Bílá. Světelný tok 300 lm/m. Napětí 230V AC. Stupeň krytí IP67 - Vodotěsný - vhodné do vlhkých prostor. Vyzařovací úhel 120°. LED NEON pásky voděodolné 230V.

209 KčSKLADEM (1289 m)
3165
 
<a h

Affiliate program