Jaké vybrat stropní svítidlo do interiéru?

designové-stropní-svítidlo

Jaké vybrat stropní svítidlo do interiéru?

Osvětlení je důležitou součástí každého interiéru. Nejen, že ovlivňuje, jak se v místnosti budeme cítit, ale také ji může dělat opticky větší. Špatně zvolené osvětlení vašeho bytu mu může dost uškodit. Naopak dobře zvolená svítidla dodají prostoru jedinečnou atmosféru a mohou být i designovým prvkem. Poradíme vám, jaké vybrat stropní svítidlo.

Vždy rozhoduje výška stropů

Pokud se rozhodujete, jaké osvětlení zvolit, vždy se podívejte, jak máte vysoké stropy. Pokud jsou stropy nízké, je lepší volit taková svítidla, která nejsou zavěšená, ale naopak přisazená přímo ke stropu. Ideální jsou v tomto případě LED světelné panely, bodové osvětlení a podobně. Nebudou zabírat příliš prostoru a opticky stropy zvýší, tím se ve výsledku otevře celý prostor.

Klasické lustry volte pouze v případě, že máte vysoké stropy. Avšak pozor, nejsou vhodné do každého pokoje. Bytový designéři většinou doporučují klasické závěsné lustry spíše do obývacího pokoje, případně pak do kuchyně nad jídelní stůl. Většinou se v tomto případě volí designové lustry, které tvoří unikátní atmosféru místnosti.

Světla si rozvrhněte podle místnosti

Dávno jsou pryč doby, kdy se všude do místností dávaly stejná svítidla, většinou lustry. Ideální je rozmyslet si už ve fázi projektu, kam umístíte jednotlivá stropní svítidla a vybrat si, jaká to budou. Do každé místnosti je vhodný lehce jiný typ svítidel, proto je dobré se při výběru a realizaci poradit s odborníkem. Například do obývacího pokoje jsou vhodná designová stropní svítidla, ale například do chodby zase co nejvíce minimalistická – ideálně bodová nebo nástěnná svítidla.

Stropní svítidla do obývacího pokoje

Pravděpodobně nejvíce času budete trávit v obývacím pokoji. Právě do obývacího pokoje můžete zvolit designová stropní osvětlení. Dodají interiéru dostatek světla a zároveň jsou svým způsobem ikonická, takže interiér obývacího pokoje dokonale ozvláštní. Nebojte se experimentovat.

Do větších obývacích pokojů jsou oblíbená bodová světla, většinou ještě v kombinaci s LED pásky. Prostor dokáží ještě více otevřít a dokonale místnost prosvětlit. Právě díky tomu bude v obývacím pokoji vždy dostatek světla. Záleží samozřejmě také na tom, jakou zvolíte chromatičnost světla.

Další vhodná stropní svítidla

Ideálních LED stropních svítidel, které můžete ve své domácnosti využít, je samozřejmě celá řada. Kromě klasických přisazených a designových stropních svítidel nebo bodovek, jsou ještě klasické LED panely. Vhodné jsou například do sádrokartonových podhledů a podobně, ideálně na chodbu nebo třeba do sklepa, případně do garáže.

Stropní světla s čidlem

Vlastní kategorií stropních svítidel jsou světla s čidlem. Samozřejmě není možné je využít všude, a ne všude se hodí. Můžete je ale využít jako stropní svítidlo na chodbu nebo na schodiště. Právě tady jsou světla s čidlem ideální, protože se rozsvítí a zhasnou automaticky a nebudete tak muset v noci hledat vypínač. Velkým benefitem stropních světel s čidlem je také úspora.

Dekorační nebo centrální stropní interiérové svítidlo

Při výběru vhodného interiérového stropního světla je důležité zdroje světla rozdělit také na vedlejší osvětlení a hlavní osvětlení. Moderní koncepce interiérového osvětlení je na tomto přístupu založena. Zatímco hlavní osvětlení slouží především k osvětlení celého prostoru tak, abyste dobře viděli, vedlejší osvětlení je spíše dekorační a rozhodně neosvětluje celý prostor.

Hlavní osvětlení doporučujeme v chromatičnosti denní bílé, tedy okolo 6000 Kelvinů. Naopak vedlejší dekorační osvětlení, které má navozovat příjemnou atmosféru, je lepší v odstínech teplejší žluté. Designéři se shodují, že ideální je chromatičnost okolo 3000 Kelvinů. Díky takto rozdělenému osvětlení docílíte vždy potřebné atmosféry a míry osvětlení v domácnosti.

Venkovní stropní světlo

Samozřejmě existují i venkovní stropní světla. Využijete je například u vchodových dveří, pokud nad nimi máte menší stříšku, případně třeba na balkoně nebo v zahradní architektuře. Normy jsou v případě venkovního osvětlení lehce jiné kvůli bezpečnosti. Jako venkovní stropní světlo můžete využít takové osvětlení, které má stupeň krytí IP65 – takové osvětlení je zcela prachotěsné a odolné proti tryskající vodě. Vydrží tak déšť, vysokou vlhkost i další povětrnostní vlivy. 

Affiliate program