7 věcí, které byste měli zohlednit při nákupu LED pásků

LED pásky jsou oblíbeným typem LED svítidel napříč zákazníky, architekty i světelnými projektanty. Dá se s nimi totiž díky jejich flexibilitě doslova čarovat. Jsou však určité náležitosti, na které byste si měli při pořizování LED pásků dávat pozor. Proto pro vás máme 7 skvělých tipů, díky nimž svou pozornost při výběru LED pásku zaměříte na správné funkce i parametry, abyste si splnili všechna svá očekávání.

7-věcí-které-byste-měli-zohlednit-při-nákupu-LED-pásků

Na trhu seženete spoustu typů LED pásků, od barevných, stmívatelných až po CCT LED pásky. Jsou-li pro vás LED pásky novinkou, pak vám tento článek bude dobrým pomocníkem k tomu, abyste pořídili ty nejlepší.

1. Hustota LED pásku

Pod hustotou si můžete představit, kolika čipy je LED pásek osazen a jak dalece jsou na pásu rozmístěny. Samozřejmě, že čím více čipů má, tím rovnoměrnější světlo vyzařuje. Pásky s vysokou hustotou mohou mít i větší rozdíly v lumenech, které jsou jednotkou světelného toku. A právě tento parametr by vás měl při výběru LED pásku zajímat také. Čím více lumeny pásek disponuje, tím jasnější bude jeho vyzařované světlo.

Hustota-LED-pásku

Hustota LED pásku je termín, který označuje kolika čipy je pásek osazen a jak dalece jsou od sebe rozmístěny.

2. Délka LED pásku

LED pásky se nejčastěji měří na celé metry, a při jejich pořizování byste měli dopředu vědět, kolik metrů pásů budete potřebovat. Nejlépe uděláte, když si necháte předem vypracovat světelný projekt a znáte přesné rozmístění LED pásků. Díky předchozímu plánování budete vědět, kolik metrů přesně potřebujete zakoupit. Pokud se vám stane, že při výpočtech pochybíte, pak nezoufejte. LED pásky se dají totiž velice snadno prodlužovat i zkracovat.

Samotnému nákupu LED pásků by měl předcházet důkladný světelný projekt, díky němuž zvolíte správnou potřebnou délku i výkonnost LED pásků

Délka-LED-pásku

3. LED pásky s bílým světlem

Další důležitou částí při nákupu LED pásku je, rozhodování o bílém odstínu světla. Pokud vybíráte pásky s bílým světlem, máte několik možností. Buď můžete volit jednobarevný LED pásek s daným odstínem bílé:

  • Teplá bílá barva světla
  • Denní (neutrální) bílá barva světla
  • Studená bílá barva světla

Barevný tón bílého světla volíte podle umístění LED pásku, a podle toho, k čemu vám bude světlo sloužit. Zda budou LED pásky pouze náladovým světlem, nebo mají za úkol rozsvítit nějakou pracovní plochu.

Poslední možností jsou LED pásky s CCT technologií, u kterých můžete pomocí ovladače nastavovat všechny odstíny bílého světla. V praxi to znamená, že podle potřeby přepínáte mezi teplou, studenou a neutrální teplotou chromatičnosti. Skvělé pro různé příležitosti, kterým je vhodné barvu světla přizpůsobovat.

4. RGB LED pásky

Chcete si dopřát pestřejší barevné odstíny světla než jen bílé? Pak můžete volit takzvané barevné LED pásky (RGB), které díky unikátnímu míchání tří základních barev světla (červeného, zeleného a modrého) dokáží produkovat i další zářivé světelné barvy. Konkrétní barvu je možné přepínat pomocí ovladače. S RGB LED pásky vytvoříte jedinečné světelné akcenty kdekoliv, ať už v podniku nebo u vás doma.

5. Správný napájecí zdroj

Pro výběr správného napájecího zdroje k LED pásku budete potřebovat znát jeho některé parametry. Prvním z nich je výkon LED pásku. Drtivá většina LED pásků má výkon uveden na 1 celý metr. Dalším důležitým technickým údajem je napětí, které může být 12 V nebo 24 V. Setkáte se také s pásky na napětí 230 V, ty jsou ale určené přímo do sítě, proto nepotřebují k napájení zdroj. Podle napětí LED pásku vybíráte samozřejmě příslušný zdroj. Pokud znáte celkový výkon všech LED pásků, které budete napájet, nezapomeňte na rezervu, kterou doporučujeme alespoň 30 %. To znamená že k výkonu LED pásků přičtete ještě rezervu, aby nedocházelo k přetížení zdroje. Celková hodnota je pak výsledným výkonem zdroje, který bude dostačující pro vaše LED pásky.

Správný-napájecí-zdroj

Pro výběr správného zdroje musíte vědět, zda jsou LED pásky na napětí 12 V nebo 24 V. Potřebujete znát jejich celkový výkon a k němu přičíst doporučenou rezervu.

6. Stmívatelné LED pásky

Promyslete také, jestli využijete regulaci jasu světla. I takové LED pásky se dají pořídit. V nabídce je naleznete jako stmívatelné LED pásky. Jednoduše s nimi můžete nastavovat potřebnou intenzitu světla a nemusíte svítit pořád na plný výkon. Ke stmívatelným LED páskům je potřeba vybrat také vhodný stmívač. O stmívačích jsme se rozepsali v nedávném článku. Přečtěte si jej, protože se v něm dozvíte, jaký stmívač vybrat. Podle volby stmívače pak můžete LED pásky stmívat bezdrátově pomocí aplikace, dálkového ovladače, nebo klasickými vypínači.

7. LED profily a další příslušenství

Finálním krokem, když už máte LED pásky vybrané, je výběr dalšího příslušenství, které pravděpodobně při instalaci využijete. Jestli zakoupíte LED profil, nebo nalepíte či upevníte LED pásek přímo na vybranou plochu, to je čistě na vašem uvážení. My však usazení LED pásků do profilů doporučujeme. Mají totiž své výhody. Nejen, že je pásek lépe chráněn před poškozením zvenčí, ale také je dobře odváděno teplo pomocí hliníku, ze kterého se lišty vyrábějí. Pakliže vám nevyhovuje metrová délka, můžete většinu pásů krátit. K napojení na další LED pásek vám poslouží konektory. Proto i jejich pořízení pečlivě zvažte, abyste se při instalaci nemuseli zdržovat.

Samozřejmě jsou i další věci, na které se musíte při výběru LED pásků zaměřit. Budete potřebovat vybrat a vypočítat správný výkon. Pakliže instalujete LED pásky ven nebo do prostředí, kde je vlhko, musíte vybírat pásek s dostatečným krytím. Chcete mít o pár starostí méně? Nechte si vypracovat světelný projekt od nás, na jehož základě si pořídíte správné osvětlení.

Affiliate program