Jaká svítidla se hodí na chalupu a chatu?

Také rádi utíkáte před každodenním shonem a nástrahami velkoměsta? Perfektním místem k odpočinku a nalezení klidu i relaxace je chalupa nebo chata. V těchto letních sídlech můžeme jen tak relaxovat a hodit všední starosti za hlavu. Nebo se bavit s přáteli při letních grilovačkách a starat se o oblíbenou zahrádku, což kdekomu přináší skvělý pocit blaženosti. K tomu, aby nabyla vaše chalupa dokonalosti, je potřeba pořídit do jejího interiéru také správné osvětlení a my jsme se rozhodli vás inspirovat článkem, ve kterém zároveň naleznete i spoustu dobrých rad. Pojďme společně vybrat ta pravá svítidla do vaší chalupy či chaty se kterými docílíte ještě komfortnějších podmínek.

jaká-svítidla-se-hodí-na-chatu-a-chalupu

Venkovský styl

Interiér vaší chalupy i chaty může být samozřejmě různorodý. Výjimkou už v dnešní době nejsou ani chaty, které mají interiér zařízen ve zcela moderním duchu. My se však dnes zaměříme na ten nejoblíbenější a typičtější, kterým je v tomto případě venkovský styl vnášející do dřevěných chalup jisté kouzlo. Kromě důležitých detailů, které by měl tento styl splňovat, je mimo jiné potřeba zvolit také vhodné osvětlení jež bude do interiéru perfektně zapadat.

Venkovský styl, který také možná znáte pod pojmem - chalupářský styl, se vyznačuje především přírodními materiály a dřevěnými prvky. Chaty a chalupy jsou stavěné ze dřevěných základů pronikajících do samotného interiéru ve kterém by rozhodně neměl chybět nábytek z masivního dřeva. Textilie, jako jsou závěsy, povlečení či dekorační polštáře překypují barevnými pruhovanými či květinovými motivy, což vnáší do chalupy příjemnou a romantickou atmosféru. Kouzelnou náladu podtrhne rozdělaný oheň v kachlových kamnech a chalupa jako z pohádky je téměř dokonalá. K té dokonalosti už chybí vybrat pouze svítidla, která budou funkční, budou mít vhodnou barvu světla a svým designem zapadnou přesně do venkovského interiéru. Dostáváme se tedy k té zásadní otázce, jaká svítidla vlastně do chalupy vybrat?

Design svítidel

Co se týká designu chalupářských svítidel, lehká kreativita se zde nabízí. Skvěle vypadají v dřevěné chalupě závěsné lustry z keramiky, které jsou zdobené hezkými motivy. Vhodné jsou také přímo ručně malované lustry s různými vzory. Skleněná závěsná svítidla budou plnit skvělou úlohu nad dřevěným jídelním stolem ve vaší roubence. Mohou být z čirého skla, ale také kouřové či jinak barevné skleněné svítidlo venkovskou atmosféru jistě nijak nepokazí. S venkovským stylem velmi úzce souvisí také retro svítidla z kovu s dřevěnými prvky a blízký je mu rovněž rustikální styl. Rozhodně nezanevřete také nad přírodními materiály. Taková bambusová či ratanová lucerna padne do venkovské chalupy jako ulitá. Fanoušci myslivosti, jistě neopovrhnou lustrem s přidaným parožím. Takové nevšední svítidlo podtrhne celkový interiér chaty a vtáhne do ní kus lesního prostředí.

Design-svítidel

Příjemné světlo

A protože na chalupu jezdíme odpočívat, relaxovat a načerpat nové síly, je potřeba myslet nejen na design svítidel, ale také na správnou volbu barvy světla. Barevný odstín vyzařovaného světla je důležitý pro pocit pohody a klidu. Takovou náladu vám zajistí spíše teplejší bílé odstíny světla, které zároveň podpoří dřevěný interiér a skvěle doplní přírodní doplňky. Pokud si berete práci s sebou, lampičku na pracovním stole můžete volit s denní bílou barvou světla a stejně tak můžete volit u svítidel, která budou osvětlovat kuchyňskou linku. Z pohledu praktičnosti zde mohou skvěle fungovat CCT svítidla s možností nastavení barevného odstínu světla. Jednoduše si zvolíte mezi teplou, denní i studenou bílou barvou podle aktivity, kterou se zrovna chystáte vykonávat. Soustředěnost podpoříte s denní bílou barvou světla a lehce studenějším tónem. K odpočinku a navození příjemné nálady bude zase naopak přispívat mnohem lépe teplá bílá barva světla. Svítidla se stmívatelnou funkcí vám pomohou nastavit potřebnou intenzitu světla, kdykoliv budete potřebovat. Aby byla každá místnost v chalupě dokonale osvětlená, pak doporučujeme vybírat svítidla s výkonem 2 - 3 W/m2. Se svítidly o tomto výkonu získáte optimálně rozložené světlo, díky čemuž nemusíte mít strach, že by bylo světla v chalupě málo, nebo až příliš.

Jaká svítidla vybrat?

Pokud vám to prostor vaší chalupy umožňuje a stropy nejsou příliš nízké, nesmí rozhodně chybět závěsné svítidlo. Krásný lustr v retro stylu můžete doplnit například o bodová světla, nebo nástěnné lampičky, se kterými zvýrazníte tmavší kouty v místnosti. Pakliže jsou stropy v chalupě nízké, můžete použít přisazená stropní svítidla, která prostor nezmenší a jsou na malé stropy vhodnější. Velmi krásné světelné efekty udělají také LED pásky. Právě ty můžete umístit na dřevěné trámy, kde budou díky své kompaktnosti sice nenápadné, a přesto dokonale zvýrazní mohutné dřevěné nosníky. Stejně pěkně můžete s LED pásky osvětlit schody do podkroví nebo na půdu. Nejen že samotné schodiště vynikne, ale také se po něm budete moci bezpečně pohybovat. Nebojte se improvizovat a zkrášlete interiér chalupy tak, že použijete LED pásky do vaší oblíbené knihovny, nasvítíte si svou výstavku na poličce, nebo podsvítíte v ložnici masivní dřevěnou postel. Fantazii se meze nekladou a díky perfektní flexibilitě LED pásků je můžete umístit kam si jen vzpomenete.

Venkovní osvětlení

K chalupě neodmyslitelně patří zahrada, která bude působit pohádkově s venkovním osvětlením. Nástěnné lucerničky a zahradní sloupky vás doprovodí po zahradních cestičkách až k teplému krbu. Krásné skalky plné rostlinek a jezírka kolem dokola zase zvýrazní zemní svítidla nebo LED reflektory. Pokud si přejete zcela soběstačná svítidla, která nebudou závislá na elektrické energii, můžete zauvažovat o zahradních solárních LED svítidlech. Potřebnou energii ke svícení čerpají ze slunečních paprsků a náklady za už tolik úsporné LED osvětlení klesají na úplné minimum. Nezapomeňte osvětlit vchodové dveře do chalupy, k čemuž je ideální například LED reflektor s pohybovým čidlem.

Výhody LED osvětlení

Vybrali jste si na chalupu či chatu LED osvětlení? Gratulujeme, protože tato investice vám přinese pouze samé výhody. Jaké, to jsou?

  • LED svítidla jsou nejúspornější světelnou technologií vůbec.
  • LED osvětlení se vyznačuje velmi dlouhou životností.
  • Po rozsvícení nabíhá světlo okamžitě.
  • Zahřívání LED svítidel je minimální a zároveň nevyzařují teplo.
  • LED osvětlení není náchylné k častému spínání, rozsvěcejte i zhasínejte podle libosti.
  • Záleží vám na životním prostředí? LED svítidla jsou neekologičtější variantou.
  • S LED svítidly efektivně nahradíte klasické žárovky, halogeny i výbojky.

Vneste do své chalupy pohodovou atmosféru a relaxujte daleko od rušného města. Venkovský interiér vaší chalupy rozzáří naše LED svítidla, která si můžete vybrat z velmi široké nabídky našeho e-shopu. Úsporné osvětlení v krásných designech? U nás si vyberete retro svítidla, rustikální světla i moderní nenápadné osvětlení, díky kterým dostane vaše chalupa ten dokonalý šmrnc.

Affiliate program