Jaká zvolit vhodná světla do místností v domě?

designový-lustr-do-pokoje_2

Zvolit správné osvětlení všech místností vašeho domova není vůbec snadné. Dávno pryč jsou doby, kdy se osvětlení neřešilo a do každého pokoje se umístil jeden nebo dva lustry. Dnešní nároky moderního bydlení si žádají také kvalitní a správně navržené osvětlení. Ukážeme si, jak takové vhodné světlo do pokoje vybrat.

Rozlišujte mezi druhy osvětlení

Světla do pokoje se dnes rozlišují na několik kategorií. Podle nich pak můžete realizovat osvětlení interiéru různě podle svých představ. Ovšem platí, že vždy je dobré v místnosti kombinovat více než jeden druh osvětlení. Můžete pak jednoduše osvětlení přizpůsobit účelu a vytvořit potřebnou atmosféru. Osvětlení interiéru dnes rozdělujeme následovně.

  • Hlavní osvětlení, mezi které se řadí klasické lustry, stropní LED panely nebo třeba designové panely. Hlavní osvětlení má dokonale osvítit celý prostor místnosti.
  • Doplňkové osvětlení nemá za cíl osvětlit celou místnost, ale vytvořit příjemné relaxační osvětlení, a to například jen v částech místnosti.
  • Náladové osvětlení jsou všechny světelné dekorace, volně stojící osvětlení v podobě designových lamp a podobně. Nemají za cíl místnost osvětlovat (i když to často  zvládnou), jde skutečně jen o dekoraci.

Vypočítejte si potřebnou intenzitu osvětlení

Abyste osvětlení pokoje zvolili správně, potřebujete vědět, jak velká má být intenzita osvětlení. Platí, že osvětlení by nemělo oslňovat (příliš silné světlo), ale mělo by být dostatečné pro osvětlení v dané místnosti. Snadno si takovou intenzitu světla na pokoj můžete vypočítat. Budete k tomu potřebovat rozměry pokoje v m2 a také potřebnou intenzitu osvětlení pokoje podle normy ČSN.

tabulky_osvětlení

Například intenzitu osvětlení obývacího pokoje zjistíte snadno tím, že vypočítáte výměru v m2 a vynásobíte ji doporučeným počtem lumenů. Tedy 12 (m2) × 300 (lx) = 3 6000 (lm). Na osvětlení obývacího pokoje o výměře 12 m2 budete potřebovat celkem 3 600 lumenů. Ty následně rozpočítáte mezi svítidla, která v místnosti plánujete.

  • 2 centrální lustry: 2000 lumenů
  • 1 designová lampa: 800 lumenů
  • Světelné dekorace: 600 lumenů

Osvětlení obývacího pokoje

osvetleni-obyvaciho-pokoje

Jako světla do obýváku jsou lepší alespoň 2 druhy. Nejčastěji se využívá klasické hlavní osvětlení a zároveň doplňkové osvětlení. Jako hlavní osvětlení obývacího pokoje jsou vodné lustry (pokud máte prostornou místnost s vyšším stropem okolo 3 metrů), případně pak LED bodové osvětlení nebo světelné panely.  Pokud je to vhodné, můžete využít i nástěnná svítidla.

Jako doplňková světla do obýváku je lepší volit například stojací lampy, které se navíc skvěle hodí k sedací soupravě. Případně pak jiné druhy stolního osvětlení. Zapomínat byste neměli ani na oblíbené LED pásky, se kterými můžete vykouzlit jedinečnou atmosféru.

Osvětlení ložnice

osvetleni-loznice

Světlo do ložnice volíme jako jakékoli jiné světlo do pokoje. Důležité je opět jedno centrální osvětlení – a to zejména, pokud máte v ložnici i šatní skříň se zrcadlem, kde se potřebujete vidět v přirozeném světle. Celkově ale stačí tlumenější osvětlení, ideálně vždy na jednu stranu postele. Vhodné jsou například noční lampičky nebo nástěnné světlo nad postelí.

Osvětlení kuchyně a jídelny

osvetleni_kuchyne2

Světla do kuchyně jsou vhodná jasná, ideálně v denní bílé. Například nad kuchyňskou linku jsou ideální silné LED zářivky schované v okrasném profilu. Stejně tak se využívají intenzivní LED pásky. Na kuchyňské lince musíte jednak vidět přirozenou barvu potravin, ale hlavně musíte mít přehled v tom, co děláte, aby nedošlo ke zranění. Rozhodně by se na kuchyňské lince neměly tvořit stíny. 

Jako ideální světlo nad jídelní stůl volíme designové svítidlo. Skvěle zapadá do moderní kuchyně a krásně doladí atmosféru. Ideální světla nad jídelní stůl jsou závěsné designové lustry. Zvláště, pokud je jídelní stůl uprostřed místnosti.

Osvětlení koupelny

Osvětlení do koupelny je potřeba vybrat s rozvahou. Nejprve myslete na to, že v koupelně je většinou vyšší vlhkost, proto je dobré zvolit odolnější žárovky a svítidla, abyste prodloužili jejich životnost. Zároveň volte jako osvětlení do koupelny jedno centrální světlo a následně další především účelová svítidla. Hlavní osvětlení klidně zvolte silnější, v koupelně to vůbec nevadí.

Důležité je v koupelně přímé světlo nad zrcadlo. Pokud byste ho neměli, hlavní osvětlení by vrhalo stíny a například nanášení make-upu před zrcadlem by bylo nekomfortní. Světlo nad zrcadlo volte takové, aby osvětlovalo přímo zrcadlo. Pozor však na umístění, to zvolte ideálně alespoň 30 cm nad úrovní očí, aby takové světlo neoslňovalo. Světlo nad zrcadlo můžete také zvolit silnější, ideální v denní bílé chromatičnosti.

Kdy se hodí lustr do pokoje?

Mohlo by se zdát, že lustry už mají svou nejlepší dobu za sebou. Není to ale pravda, stále se využívají, a navíc designové lustry jsou velmi oblíbené. Dalo by se říct, že lustry do pokoje jsou prakticky nesmrtelné. Jsou krásné a praktické, ale bohužel ne všude vypadají dobře. Pořizovat si lustr do pokoje za každou cenu není vhodné. Lustry se hodí tam, kde je velký prostor a vysoké stropy, jinak nevyniknou, a navíc opticky prostor ještě zmenší. Podívejte se, jak správně vybrat lustr.

Affiliate program