Krátké pojednání o tom, jak LED zářivky způsobily trubicovou revoluci

Lineární zářivky se už od roku 1938, kdy byly na veletrhu v New Yorku poprvé světu představeny, těšily velmi vysoké popularitě. Ostatně není divu, že se rtuťovým nízkotlakovým výbojkám, jak se klasickým zářivkám odborně říká, vždy tak dařilo. Vysoká svítivost, nikterak horentní pořizovací náklady a jednoduchá instalace z nich dělaly ideální osvětlení větších ploch. Všechno krásné ale někdy končí a nic netrvá věčně, ani masová obliba jediného typu světelného zdroje. Co stojí za tak rapidním úpadkem zákaznické přízně desítky let prověřeného osvětlení? Inu, technologický vývoj nezastavíš. A jak se zdá, tak neustále se zvyšující popularitu LED zářivek také ne.

1938-zarivka

Proč zrovna LED zářivky?

Vysvětlení obrovského rozmachu LED zářivek je jednoduché - LED zářivky odstraňují veškeré neduhy svých klasických fluorescenčních předchůdců. A že jich věru není zrovna málo.

Klasické zářivky mají poměrně nízkou životnost, která je do značné míry negativně ovlivněna četností spínání. Ta i v ideálním případě, pokud budete dodržovat minimálně hodinovou pauzu mezi zhasnutím a rozsvícením, dosáhne pouze 10 000 hodin. Klasické zářivky také obsahují fosfor a rtuť – velmi nebezpečné látky, které se díky menší odolnosti běžných zářivek mohou snadno dostat z trubice ven. Nedostatečná rezistence je též důvod, proč běžné zářivky nefungují při nízkých teplotách. Tento neduh se projevuje také ve zralém věku zářivky, kdy má na svědomí neustálé blikání a bzučení.

Stěžejním nedostatkem klasických zářivek je však jistá rozhazovačnost. Ačkoli jsou obdařeny vysokým světelným tokem, nezacházejí s ním příliš hospodárně, neboť svítí do všech stran a je nutné jej odrážet, čímž dochází k citelným energickým ztrátám. Světlo zkrátka proudí i zcela zbytečně tam, kde ho není zapotřebí. Nehledě na to, že stará generace zářivek velmi dlouho nabíhá do plné svítivosti. To už ani není potřeba zohledňovat aspekt spotřeby, abychom mohli s naprostým klidem a přesvědčením konstatovat, že LED zářivky jsou lepším volbou, neboť u nich nic z výše uvedeného neplatí. A ještě s nimi ušetříte až 50 % energie.

Životnost LED zářivek se běžně pohybuje kolem 50 000 hodin. Tu nijak neovlivňuje frekvence spínání. LED zářivky můžete po vzoru dětských her donekonečna zapínat a vypínat, aniž by to mělo jakékoliv negativní následky. LED zářivky neobsahují žádné jedovaté plyny ani sklo, takže i v případě rozbití či nehody nejsou svému okolí nijak nebezpečné. Vysoká odolnost pak LED zářivkám umožňuje bezproblémově fungovat i v nízkých či vyloženě mrazivých teplotách. Ani nějaké otřesy a nárazy nemají na LED zářivky žádný vliv.

Sovy nejsou tím, čím se zdají být, ví každý věrný divák Městečka Twin Peaks. Pro světelný tok to v případě jeho porovnávání mezi LED zářivkami a konkurencí platí také. Můžete si všimnout, že u LED zářivek je vždy udáván menší světelný tok, než tomu je u jejich vývojově starších kolegů. To přece musí znamenat, že LED zářivky poskytují horší světlo, že? Omyl. Klasické fluorescenční zářivky svítí pod úhlem 360°, takže svítí doslova do všech stran. Tím však svůj svit zbytečně rozmělňují a je nutné jej odrážet, čímž dochází k značným ztrátám světla. LED zářivky svítí pod úhlem 120°, takže se jejich světelný tok méně odráží ve svítidle a svítí pouze požadovaným směrem. LED zářivky také ihned svítí na plný výkon. A nikdy není na škodu zopakovat, že LED zářivky ušetří až 50 % energie.

Na jakém principu fungují LED zářivky?

LED zářivky, ostatně jako jakékoliv jiné zářivky, postrádají funkční samostatnost. LED zářivky jsou v podstatě pouze trubice, osazené LED diodami, které však nejsou schopny svébytně svítit, pokud nejsou vloženy do zářivkového tělesa. V současné době existují tři druhy těles – LED zářivková tělesa, klasická fluorescentní trubicová tělesa s tlumivkou a startérem, a trubicová fluorescentní tělesa s elektrickým předřadníkem.

led-zar_ivkove_ te_leso

LED zářivková tělesa nabízíme ve třech rozměrových variantách - 60cm, 120cm a 150cm. Drtivá většina z našich LED zářivkových těles disponuje stupněm krytí IP65 Tento parametr značí odolnost LED zářivkových těles IP65 proti okolním vlivům, konkrétně proti vniknutí vody, prachu či jiného cizího tělesa. První cifra za písmeny IP udává ochranu před nebezpečným dotykem a před vniknutím cizích předmětů, druhá cifra udává stupeň ochrany proti vniknutí vody.

Stupeň krytí IP 65 jinými slovy znamená, že tyto LED zářivková tělesa dostatečně chrání proti úrazu elektrickým proudem při nebezpečném dotyku jakýmkoliv nástrojem či pomůckou, jsou úplně odolné proti vniknutí prachu a zároveň jsou chráněné proti tryskající vodě ze všech úhlů. Proto je můžeme  umístit prakticky kamkoliv. Opravdu. LED zářivková tělesa se stupněm krytí IP 65 umožňuje používat LED zářivky bez jakýkoliv problémů i v náročných podmínkách. V případě vodotěsných LED zářivkových těles dokonce i v bazénu.

Několik z námi nabízených zářivkových LED těles splňuje stupeň ochrany IP44 a jsou tak kompletně voděodolná. LED zářivková tělesa IP44 dostatečně chrání proti úrazu elektrickým proudem při nebezpečném dotyku jakýmkoliv nástrojem či pomůckou, ale odolné proti vniknutí prachu jsou pouze částečně

Třetím do party jsou LED zářivková tělesa s ochranným stupněm IP20. Ten značí, že LED zářivková tělesa IP20 sice jsou dostatečně chráněné proti úrazu elektrickým proudem při nebezpečném dotyku prstem a jsou odolné proti vniknutí malých cizích předmětů, ovšem nejsou nijak chráněny vůči vodě. Proto se hodí pouze do interiéru.

zarivkove teleso2

Instalace LED zářivky

Ideálním místem pro vložení LED zářivek jsou samozřejmě LED zářivkové tělesa. Ta jsou s LED zářivkami zcela kompatibilní, takže významně ulehčí instalaci a umožní maximální výkon LED zářivek, zatímco tělesa s tlumivkou a startéry či elektrickými předřadníky je pro součinnost s LED zářivkami nezbytné nejdříve upravit. 

Při instalaci LED zářivky do trubicového tělesa s magnetickým předřadníkem a startéry je nutné z tělesa odebrat startéry. V případě vložení LED zářivky s jednostranným zapojením musíme do tělesa ještě nasadit LED startér, který je součástí balení každé LED zářivky s jednostranným zapojením. Instalace LED zářivek s oboustranným zapojením už nic takového nevyžaduje a stačí pouze vysadit původní startér.

Jednostranná LED zářivka

teleso-jednostranne-napajeni

Oboustranná LED zářivka

teleso-oboustranne-napajeni

Při tomto způsobu zapojení LED zářivky nedojde k vyřazení tlumivky, která může odebírat elektrickou energii. Proto k dosažení větší úspory doporučujeme vyřadit z provozu i tlumivku, jak se magnetickému předřadníku říká. Toho docílíme jednoduchým odpojením všech vodičů od tlumivky a jejích následným propojením.

Máme-li modernější fluorescentní těleso s elektrickým předřadníkem, musíme při jeho transformaci na součinnost s LED zářivkami vyřadit elektrický předřadník. To provedeme tím, že z něj demontujeme všechny vodiče. Veškeré vodiče na jedné straně tělesa propojíme s fází a zbylé vodiče na straně druhé připojíme k nule.

Byť jsou na světě i těžší věci než instalace LED zářivek, doporučujeme vám ji svěřit do odborně způsobených rukou. Chcete přesto vědět, jak probíhá montáž LED zářivek? Podívejte se na náš přehledný návod, jak nainstalovat LED zářivky.

Jaké jsou typy LED zářivek?

LED zářivky 60cm

LED zářivky 60cm jsou přímým ekvivalentem za klasickou 18 wattovou trubici. V naší nabídce pak podle hodnoty příkonu nalezneme dva typy šedesáticentimetrových LED zářivek. Jsou jimi LED zářivky 60cm 9W a LED zářivky 60cm 10W. Oba typy pak jsou k dispozici v celém barevném spektru, tj. jak ve studeném, tak denním i teplém odstínu bílé barvy. U všech 60cm LED zářivek si také můžete vybrat mezi variantou s mléčným krytem a LED zářivkou s čirým krytem. Mléčný kryt umožní LED zářivce poskytovat příjemně tlumené světlo, kdežto LED zářivky s čirým krytem svítí ostřeji.

led-zarivka-60cm (2)

LED zářivky 120cm

LED zářivky 120cm nahradí 36W klasickou zářivkovou trubici, díky čemuž v porovnání s archaickým nevlastním bratrem zaručují až 60% úsporu nákladů za energie. Charakteristickým znakem pro 120cm dlouhé LED zářivky je vysoká svítivost, která se pohybuje mezi 1600-2500 lm. K dispozici vám pak jsou LED zářivky 120cm 18W a LED zářivky 120cm 20W, které opět nabízíme v celém barevném spektru. Speciální variantou pak je LED zářivka 120cm 18W UVA, jejíž fialové UVA světlo s vlnovou délkou 390-400nm najde využití na diskotékách, v barech, u pěstitelů rostlin, ale poslouží také k účelu natolik specifickému, jako je určení pravosti bankovek.

led-zarivka-120cm (2)

LED zářivky 120cm s čirým krytem poskytnou intenzivní a jasné světlo, zatímco s mléčným krytem obdařené LED zářivkami 120cm docílíte jemnějšího a měkkého světla.

LED zářivky 150cm

Ačkoliv naše LED zářivky 150cm podle příkonu dělíme na LED zářivky 150cm 22W a LED zářivky 150cm 24W, tak obě alternují za klasickou 58 wattovou trubici. Opět je nabízíme v celé škále barevného světla, takže u nás najdete LED zářivky 150cm se studeně bílou barvou, ale i denní bílou svítící 150cm LED zářivky. Teplá bílá je pro obě varianty 150cm LED zářivek samozřejmostí.

led-zarivka-150cm (2)

LED zářivky T5

LED zářivky T5 jsou tenčím typem trubice a od ostatních LED zářivek v naší nabídce se konstrukčně neliší jen tenkostí provedení, ale i jiným druhem patice. LED zářivky T5 obsahují patici G5, zatímco ostatní LED zářivky o standartní tloušťce T8 ve svém nitru skrývají patici typu G13.

zarivka T5 (2)

LED zářivky T5 nabízíme v mnoha různých velikostech a v deseti příkonových variantách. K dispozici vám jsou LED zářivky T5 s příkonem 3,5; 4, 5, 6, 8,5; 10, 12, 16, 18 a 20W.  

Inteligentní LED zářivky

Inteligentní LED zářivky jsou vybaveny zabudovaným pohybovým čidlem a plně automatizovaným systémem. Proto také v klidovém režimu inteligentní LED zářivky svítí stále na 10 % výkonu, ovšem při zaznamenání pohybu se rozsvítí na plný výkon. V něm zůstávají, dokud pohybové čidlo detekuje nějaký ruch. Po 30 vteřinách bez pohybu se opět vrací na 10 % výkonu. Inteligentní LED zářivky najdou využití tam, kde je vhodné vždy alespoň minimální osvětlení, které se v případě zaznamenání pohybu okamžitě maximalizuje.

inteligentni_

Inteligentní LED zářivky nabízíme ve všech rozměrových typech. K dispozici vám jsou inteligentní LED zářivky 60cm 10W, které nahradí 18 wattovou trubici o totožném rozměru. Inteligentní LED zářivka 120cm 18W pak alternuje za stejně dlouhou klasickou trubici s příkonem 36W. A to nejdelší na konec - místo metr a půl dlouhé 58 wattové trubice pak poslouží inteligentní LED zářivka 150cm 24W. Všechny typy inteligentních LED zářivek jsou pouze v denní bílé barvě a díky mléčnému krytu vrhají jemné a měkké světlo, které se hodí například k osvětlení schodů či chodby u dětského pokojíku.

Stmívatelné LED zářivky

Specifikum tohoto typu LED zářivek je už z názvu jasně patrné – stmívatelné LED zářivky jsou schopny regulovat a tlumit svůj svit. Proto jsou stmívatelné LED zářivky ideálním zdrojem osvětlení nejen do domácnosti, ale kupříkladu i do škol, neboť stmívatelné LED zářivky umožňují nastavit vhodný odstín světla pro každou aktivitu. Bude se psát test? Zesílíme stmívatelné LED zářivky na jasnější svit, čímž dosáhnete maximální koncentrace a soustředění. Potřebujeme vhodné prostředí pro četbu či samostudium? Není problém, nastavíme jen stmívatelné LED zářivky na běžnou denní barvu světla. Ta umožňuje vykonávat činnosti, které nevyžadují maximální stupeň koncentrace a ani po delší době není pro oči nijak oslňující. Je velká přestávka? Snížením intenzity jasu u stmívatelných LED zářivek ihned umožníme studentům zregenerovat síly a odpočinout si před dalším blokem výuky.

Na velikosti někdy opravdu záleží, a proto naše nabídka stmívatelných LED zářivek v současné době nezahrnuje ten nejkratší typ LED zářivek a obsahuje jen 120cm a 150cm varianty. 120 centimetrů dlouhé stmívatelné LED zářivky nabízíme ve třech příkonových verzích. Stmívatelné LED zářivky 18W a stmívatelné LED zářivky 20W umně a s úsporou sobě vlastní nahradí běžné 36W trubice, zatímco 24W stmívatelné LED zářivky zastoupí 58 wattovou trubici.

LED zářivková svítidla

LED zářivková svítidla jsou v podstatě jen vizuálně odlišným typem LED zářivek, od nichž se liší jen zevnějškem. Princip fungování však je u LED zářivkových svítidel stejný. Charakteristickým znakem zářivkových LED svítidel je rozměrová rozmanitost provedení. Oproti klasickým LED zářivkám se LED zářivková svítidla vyrábějí i v 30cm a 90cm variacích o LED příkonu 4, resp. 14W. Ty pak alternují za 8 a 30 wattové trubice o totožných rozměrech.

za_r_ivkove_ svitidlo (2)

V klasických velikostech pak LED zářivková svítidla 60cm 10W, které nabízíme jak v tenké variantě T5, tak standartní verzi T8, nahrazují 18W trubice. Metr dvacet dlouhá zářivková LED svítidla s příkonem 18W jsou ekvivalentem za 36W trubice. Také 120cm LED zářivková svítidla 18W máme v tenčím i širším modelu. Půldruhého metru dosahující a LED příkonem ve výši 24W pyšnící se zářivková LED svítidla dokážou zastoupit 58W trubici. Není pak překvapením, že i LED zářivková svítidla 150cm 24W nabízíme jak ve slim T5, tak standartní T8 variantě.  

Jakou barvu zvolit?

S počtem Kelvínů stoupá intenzita, ostrost a světelný jas. Obecně platí, že studená bílá barva světla s vysokou teplotou chromatičnosti se používá v místech, kde je nedostatek denního světla. Chladnější odstín napomáhá udržet maximální míru pozornosti a koncentrace, kvůli čemuž je vhodný do pracovního prostředí, průmyslové haly či výrobny. Světlo s vysokou teplotou chromatičnosti však může oslňovat a po chvilce být pro oči nepříjemné. Denní bílá představuje náhradu běžného denního světla. Takové světlo neoslňuje, neunavuje oči a je vhodné pro většinu lidských činností. Teplá bíla je tlumenější, zastřená a ideální k odpočinku. Takové varianty nejčastěji využijete na terase, pod pergolou či kolem domu.

porovnani-barev-svetla-dle-teploty-chromaticnosti

Ekvivalentní poměr mezi LED zářivkami a běžnými trubicemi

Mnoho zákazníků se nás obrací s prosbou o doporučení vhodného výkonu LED zářivek, kterými chtějí nahradit své staré trubice, neboť ona až 50% úspora energie v případě zakoupení LED zářivek notně zamává s porovnáním výkonnosti obou zářivkových typů. Pokud tedy chcete například nahradit starou trubici o příkonu 18 Wattů, není nutné kupovat 18W LED zářivku, jelikož vám bohatě postačí LED zářivka s polovičním výkonem. A takhle to je vždy. Proto jsme pro vás připravili přehlednou tabulku jednotlivých výkonnostních variant LED zářivek a jejich ekvivalentních trubicových protějšků.

Ekvivalentní porovnání

LED zářivky  trubice
3,5W 8W
4W 11W
5W 13W
9W  18W
10W 18W
18W 36W
20W 36W
22W 58W
24W 58W

Přejděte k LED! 

Potřebujete ještě s něčím poradit? Pokud tomu tak je, napište nám na info@ledsviti.cz V opačném případě se podívejte na naši širokou nabídku LED zářivekvyberte si pro vás ty pravé!


Nejprodávanější designová světla
Černý stropní LED panel úhelník 36W denní bílá
Černý stropní LED panel úhelník 36W denní bílá
 

Značka je LEDsviti. Výkon LED 36W. Chromatičnost světla 5000K. Barva těla Černá. Světelný tok 3060 lm. Napětí 230V AC. Stupeň krytí IP20 - Vnitřní - vhodné do interiéru. Vyzařovací úhel 120°.

2 490 KčSKLADEM (5 Ks)
13047
 
Černý designový LED panel 400 x 400mm 24W denní bílá
Černý designový LED panel 400 x 400mm 24W denní bílá
 

Značka je LEDsviti. Výkon LED 24W. Chromatičnost světla 5000K. Barva těla Černá. Světelný tok 2040 lm. Napětí 230V AC. Stupeň krytí IP20 - Vnitřní - vhodné do interiéru. Vyzařovací úhel 120°.

1 959 KčSKLADEM (9 Ks)
9734
 
Růžový designový LED panel 400mm 24W teplá bílá
Růžový designový LED panel 400mm 24W teplá bílá
 

Značka je LEDsviti. Výkon LED 24W. Chromatičnost světla 3000K. Barva těla Růžová. Světelný tok 2040 lm. Napětí 230V AC. Stupeň krytí IP20 - Vnitřní - vhodné do interiéru. Vyzařovací úhel 120°.

1 959 KčSKLADEM (14 Ks)
9779
 
Bílý designový LED panel 400mm 24W teplá bílá
Bílý designový LED panel 400mm 24W teplá bílá
 

Značka je LEDsviti. Výkon LED 24W. Chromatičnost světla 3000K. Barva těla Bílá. Světelný tok 2040 lm. Napětí 230V AC. Stupeň krytí IP20 - Vnitřní - vhodné do interiéru. Vyzařovací úhel 120°.

1 959 KčSKLADEM (13 Ks)
9725
 
Bílý designový LED panel 400 x 400mm 24W teplá bílá
Bílý designový LED panel 400 x 400mm 24W teplá bílá
 

Značka je LEDsviti. Výkon LED 24W. Chromatičnost světla 3000K. Barva těla Bílá. Světelný tok 2040 lm. Napětí 230V AC. Stupeň krytí IP20 - Vnitřní - vhodné do interiéru. Vyzařovací úhel 120°.

1 959 KčSKLADEM (16 Ks)
9737
 

Nejprodávanější venkovní osvětlení
Kulaté LED svítidlo 14W NELA denní bílá
Akce
Kulaté LED svítidlo 14W NELA denní bílá
 

Značka je Ecolite. Výkon LED 14W. Chromatičnost světla 4000K. Barva těla Bílá. Světelný tok 980 lm. Napětí 230V AC. Stupeň krytí IP44 - Vlhkotěsné - vhodné do vlhkých prostor. Vyzařovací úhel 160°.

399 KčSKLADEM (1401 Ks)
9684
 
LED NEON pásek 9W 230V teplá bílá
LED NEON pásek 9W 230V teplá bílá
 

Značka je LEDsviti.Pro správnou instalaci doporučujeme přikoupit příslušenství profil, difuzor, koncovky, vypínače, kabely, spojky. Výkon LED 9W/m. Chromatičnost světla 3000K. Barva těla Bílá. Světelný tok 300 lm/m. Napětí 230V AC. Stupeň krytí IP67 - Vodotěsný - vhodné do vlhkých prostor. Vyzařovací úhel 120°. LED NEON pásky voděodolné 230V.

209 KčSKLADEM (1289 m)
3165
 
Zahradní sloupek GARD 36cm 5W denní bílá
Zahradní sloupek GARD 36cm 5W denní bílá
 

Značka je Panlux. Výkon LED 5W. Chromatičnost světla 4100K. Barva těla Šedá. Světelný tok 250 lm. Napětí 230V AC. Stupeň krytí IP44 - Vlhkotěsné - vhodné do vlhkých prostor. Vyzařovací úhel 360°.

1 219 KčSKLADEM (52 Ks)
9746
 
Philips LED venkovní svítidlo E27 10W Hedgehog denní bílá 17337/93/PN
Philips LED venkovní svítidlo E27 10W Hedgehog denní bílá 17337/93/PN
 

Značka je Philips. Výkon LED 10W. Chromatičnost světla 4100K. Barva těla Černá. Světelný tok 750 lm. Napětí 230V AC. Stupeň krytí IP44 - Vlhkotěsné - vhodné do vlhkých prostor. Vyzařovací úhel 120°.

899 KčSKLADEM (79 Ks)
8078
 
Přisazené LED svítidlo FALCO B 15W denní bílá
Akce
Přisazené LED svítidlo FALCO B 15W denní bílá
 

Značka je Greenlux. Výkon LED 15W. Chromatičnost světla 4000K. Světelný tok 1050lm. Napětí 230V AC. Stupeň krytí IP54 - Vlhkotěsné - vhodné do vlhkých prostor. Vyzařovací úhel 90°.

719 KčSKLADEM (87 Ks)
13478
 

Nejprodávanější průmyslové osvětlení
LED průmyslové osvětlení 150W SMD industry 5000K
Akce
LED průmyslové osvětlení 150W SMD industry 5000K
 

Značka je Ecolite. Výkon LED 150W. Chromatičnost světla 5000K. Barva těla Černá. Světelný tok 20250 lm. Napětí 230V AC. Stupeň krytí IP65 - Voděodolný - vhodné do vlhkých prostor. Vyzařovací úhel 120°.

4 529 KčSKLADEM (330 Ks)
8472
 
LED žárovka E40 95W denní bílá
Akce
LED žárovka E40 95W denní bílá
 

Značka je Ecolite. Výkon LED 95W. Chromatičnost světla 5000K. Barva těla Bílá. Světelný tok 8100 lm. Napětí 230V AC. Stupeň krytí IP44 - Vlhkotěsné - vhodné do vlhkých prostor. Vyzařovací úhel 220°.

1 299 KčSKLADEM (24 Ks)
6376
 
LED zářivkové těleso 120cm 40W vodotěsné a prachotěsné Denní bílá
Akce
LED zářivkové těleso 120cm 40W vodotěsné a prachotěsné Denní bílá
 

Značka je Ecolite. Výkon LED 40W. Chromatičnost světla 4100K. Barva těla Šedá. Světelný tok 3600 lm. Napětí 230V AC. Stupeň krytí IP65 - Voděodolný - vhodné do vlhkých prostor. Vyzařovací úhel 120°.

959 Kč SKLADEM (1746 Ks)
1029
 
LED průmyslové svítidlo HBUFO150W denní bílá
Novinka
LED průmyslové svítidlo HBUFO150W denní bílá
 

Výkon LED 150W. Chromatičnost světla 4500K. Barva těla Černá. Světelný tok 17500 lm. Napětí 180-240V AC. Stupeň krytí IP65 - Voděodolný - vhodné do vlhkých prostor. Vyzařovací úhel 90°. LED průmyslová osvětlení s IC driverem (integrovaný proudový zdroj), výhodou je lehčí hmotnost, jelikož odpadá použití napájecího zdroje a také je vyřazena možnost případné závady tohoto zdroje jeho absencí. LED náhrada průmyslového osvětlení. Vhodné pro osvětlení výrobních hal, skladů apod.

2 069 KčSKLADEM (502 Ks)
12492
 
LED průmyslové svítidlo HBUFO150W studená bílá
Novinka
LED průmyslové svítidlo HBUFO150W studená bílá
 

Výkon LED 150W. Chromatičnost světla 6000K. Barva těla Černá. Světelný tok 18000 lm. Napětí 180-240V AC. Stupeň krytí IP65 - Voděodolný - vhodné do vlhkých prostor. Vyzařovací úhel 90°. LED průmyslová osvětlení s IC driverem (integrovaný proudový zdroj), výhodou je lehčí hmotnost, jelikož odpadá použití napájecího zdroje a také je vyřazena možnost případné závady tohoto zdroje jeho absencí. LED náhrada průmyslového osvětlení. Vhodné pro osvětlení výrobních hal, skladů apod.

2 069 KčDo 1-3 týdnů 
12493
 

Affiliate program