Moderní osvětlení do kuchyně

moderní-osvetleni-kuchyně_update

Kuchyně se postupně stává středobodem domácnosti. Krásná a moderní kuchyň je snem nejen každé ženy. Během posledních pár let se kuchyně výrazně proměnily z tradičních na opravdu moderní a praktické kuchyně, ve kterých je radost vařit pro celou rodinu. Proto vám přinášíme několik tipů, jak si takovou moderní kuchyň vytvořit pomocí správného osvětlení.

Vsaďte na pořádné světlo do kuchyně

Žádná kuchyně se neobejde bez dostatečně výkonného hlavního osvětlení. Vhodné a zároveň moderní osvětlení kuchyně jsou dnes bodovky. Výhodou je, že vytváří intenzivní světlo, které rovnoměrně svítí do každého bodu kuchyně. Nevznikají tak stíny a zároveň je světlo dostatečně intenzivní, abyste vše v kuchyni dobře viděli. Samozřejmě ale nestačí pro osvětlení kuchyňské linky.

Alternativou je jedno centrální světlo, například v podobě LED panelu. Takto přisazené stropní světlo do kuchyně vytváří rovnoměrně rozptýlené světlo, které není tak intenzivní jako bodové osvětlení. Ideální je, pokud u takového světla můžete měnit intenzitu i chromatičnost.

LED osvětlení kuchyňské linky

Důležité je v kuchyni dbát také na osvětlení kuchyňské linky. Vhodné jsou v takovém případě například LED pásky, LED zářivky a podobně. Osvětlení kuchyňské linky musí být intenzivní, abyste dobře viděli, pokud něco krájíte a podobně. Dbejte také na chromatičnost v denní bílé, tedy okolo 6 500 Kelvinů - jedině tak uvidíte nezkreslenou barvu potravin a snadno vyřadíte ty, které už jsou třeba zkažené.

Moderním řešením jsou například LED pásky zapuštěné do horních skříněk, případně umístěné do hliníkového profilu. Takové použití se dostává do popředí a ustupuje se od klasických zářivek. Moderní LED pásky dokáží vyvinout potřebnou intenzitu světla.

Osvětlení baru nebo delšího ostrůvku

Mezi další moderní osvětlení kuchyně patří například designové závěsné lampy. Využívají se k osvětlení kuchyňských ostrůvků nebo barů. Je to ideální světlo do kuchyně, pokud chcete ikonické a designové světlo. Důležité je při takovém osvětlení kuchyně dbát na to, aby svítidla měla kryt nebo jiná stínidla, která světlo rozptýlí a nebude tak oslňovat.

Osvětlení nad jídelní stůl

Světlo nad jídelní stůl je dobré zvolit méně intenzivní. Nejčastěji se volí závěsná světla nad jídelní stůl, která jsou spíše dekoračního charakteru. Opět je potřeba, abyste si dali pozor na možné oslnění. Závěsné osvětlení nad jídelní stůl by určitě nemělo být v úrovni očí, ale naopak aspoň 30 cm nad úrovní očí. Nad jídelní stůl jsou více než vhodné různé designové LED lustry a podobné osvětlení.

Další osvětlení kuchyně pomocí LED pásek

Oblíbené LED pásky můžete využít různě. Jednak na podsvícení kuchyňské linky, ale stejně tak se využívají například jako světlo pod kuchyňskou linku. Často se pomocí nich podsvicují dolní skříňky kuchyňské linky, to vytváří zajímavý dekorační efekt. Opakem je pak osvětlení nad horními skříňkami, také pomocí LED pásků. Takové světlo se potom odráží od stěn a osvětluje kuchyni.

Affiliate program