Venkovní osvětlení na zahradu a zahradní architekturu

solarni-svetla-na-zahradu

Zahrada je nepostradatelnou součástí každého domu. Trávíme na ní čas, odpočíváme a užíváme si jarních a letních slunečných dnů. Víte ale, že zahradu můžete plnohodnotně využívat i po setmění? Osvětlení zahrady vytváří krásná zákoutí vaší zahrady hned jak padne tma. Přitom díky solárnímu osvětlení vás taková krása nemusí stát na výdajích za energie ani korunu navíc.

Moderní osvětlení zahrady

Zahrady se osvětlovaly vždy, ale až v poslední době se touto tematikou začali zabývat zahradní architekti. Pochopili, že díky správnému venkovnímu osvětlení mohou vytvořit jedinečnou atmosféru. Osvětlení zahrady však není pouze dekorativní, ale má také svou praktickou stránku - zvyšuje bezpečnost při pohybu na zahradě, a navíc může odrazovat zloděje.

Vsaďte na solární světla na zahradu

Pokud máte velkou zahradu, pravděpodobně budete mít světel na zahradě hodně. Samozřejmě můžete nechat osvětlit jen některé části, jako jsou většinou pergoly, altány nebo jiná zahradní architektura, například jezírka. Na druhou stranu je ale vždy vhodné volit solární světla na zahradu, protože jejich provoz vás nebude stát nic navíc.

Výhodou solárních světel je, že se přes den nabíjí pomocí solární energie a poté vydrží svítit až několik hodin (některé dokonce celou noc). Jako osvětlení zahrady opravdu doporučujeme pouze solární osvětlení, protože je ve všech ohledech dostatečné a navíc úsporné. Kromě toho není ani nutné natahovat rozvody elektřiny a provádět jiné stavební úpravy. Zkrátka je na zahradu nainstalujete snadno a zvládnete to sami.

Osvětlení chodníků a příjezdové cesty

Nejčastěji se na zahradě osvětlují chodníky a příjezdové cesty. Jako takové venkovní osvětlení se používají zejména stojací solární svítidla. Jednoduše se umísťují podél chodníků nebo příjezdové cesty. Rozestupy mezi jednotlivými světly volte podle jejich výkonu. Mohou osvětlovat pouze chodník, nebo zároveň například okrasný záhon, pokud takový záhon u chodníku máte. Možností je opravdu mnoho.

Při osvětlení příjezdové cesty dbejte na to, abyste venkovní světla umístily dále od cesty. Pokud jsou příliš blízko, může dojít k jejich poškození. Nejčastěji se to stává při neopatrném řízení, ale také třeba během odhrnování sněhu. Světel nemusí být ani hodně, stačí, když budou viditelně kopírovat obrys příjezdové cesty. Nejen, že takové osvětlení vypadá skvěle, ale navíc zvyšuje bezpečnost.

Zkuste venkovní světla s čidlem

Zejména u chodníků a osvětlení příjezdové cesty se nabízí více než kdekoli jinde venkovní světla s čidlem. Představte si, že přijdete na zahradu a jednoduše se vám sám osvítí celý chodník - takové osvětlení je praktické a zvyšuje bezpečnost. Stejně tak se může sama nasvítit cesta, když přijdete autem. To jsou detaily, které zvýší vaše každodenní pohodlí.

Venkovní osvětlení pergoly

Osvětlení terasy zvolte podle toho, jak dlouho chcete na terase trávit čas. Moderní solární světla na zahradu sice dokáží získat energii i když je zataženo, ale nemusí potom svítit tak dlouho. Pokud chcete mít jistotu, že budete moct kdykoli trávit čas pod pergolou i večer, je lepší zvolit klasické osvětlení (pokud máte možnost ho napojit na elektrický obvod).

  • Zajímají vás další nápady, jaká zvolit světla na zahradu? Připravili jsme pro vás další tipy na osvětlení zahrady, podle kterých se můžete inspirovat.

Vhodné je do pergoly zvolit nástěnná svítidla nebo svítidla zapuštěná do její konstrukce, například pokud je dřevěná. Takové osvětlení vytvoří příjemné prostředí, kde je dostatek světla. Vždy je dobré venkovní osvětlení doplnit ještě dalším dekorativním osvětlením do exteriéru, jako jsou například různé svítící žárovky, koule nebo třeba světelné řetězy – ty už mohou být vždy solární.

Osvětlení jezírka

Jezírka jsou ideálním místem, kam je vhodné zahradní osvětlení umístit. Většinou se osvětlují břehy, ale někdy se volí také podvodní osvětlení. Ať už budete dávat světlo pouze na břeh nebo přímo do vody, dbejte v tomto případě zvýšené bezpečnosti. Světlo musí být dostatečnou úroveň krytí, rovnou zvolte IP68, které je odolné i při ponoření do vody. Právě osvětlením vody můžete docílit zajímavého dekoračního efektu.

Osvětlení stromů a rostlin

Přiměřené nasvícení stromů a keřů, případně dalších rostlin na zahradě, vytváří krásnou atmosféru. Doporučujeme v takovém případě zvolit světlo spíše v teplejší žluté, tedy v chromatičnosti okolo 3000 Kelvinů. Nejčastěji se využívají zápustná svítidla do země, případně zahradní reflektory. Rozhodně platí, že s osvětlením stromů a keřů byste to neměli přehánět. Jednak taková světla dost svítí, a navíc pokud osvětlíte stromů až příliš, ztrácí to efekt.

Affiliate program