Jaké jsou trendy osvětlení pro rok 2023

Výběr správného osvětlení do vašeho interiéru je klíčový. Jděte s nejnovějšími trendy a objevte ikonická svítidla pro rok 2023. Přinášíme několik tipů, které vám pomohou s výběrem nových svítidel a zároveň se v novém článku dozvíte, jaké designy pro interiéry budou hitem nového roku.

Jaké-jsou-trendy-osvětlení-pro-rok-2023

Udržitelnost

Rok od roku se na udržitelnost přihlíží stále víc. Ani výrobci LED osvětlení v tomto ohledu nezahálejí a snaží se této problematice věnovat pozornost. Z hlediska udržitelnosti jsou LED svítidla sama o sobě v tomto ohledu naprosto vyhovující. Je to dáno především jejich dlouhou životností a úsporností, vlastnostmi, které udržitelný rozvoj bezesporu podporují. Dnešní trh s LED svítidly však otevírá brány i novým možnostem a svítidla se vyrábí z udržitelných materiálů. U některých typů a značek se dokonce hledí i na obalové materiály a dopravu. Svítidla, která jdou ekologičtější cestou, mohou mít díky dnešním možnostem výroby a technologiím velmi hezký design a elegantní zpracování. Kombinace správných materiálů při výrobě svítidel s co nejnižší energetickou náročností, a co nejdelší životností, tvoří ideální osvětlení pro udržitelné interiéry v roce 2023.

Udržitelnost_sdsdasd

Z pohledu udržitelnosti jsou LED svítidla ideální volbou, především pro svou dlouhou životnost a velmi nízkou spotřebu energie.

Přírodní materiály

Svítidla, která jsou vyrobena z přírodních materiálů dokonale zútulní jakýkoliv interiér. A nechat si vnést do domácnosti kus přírody, to podpoří nejen vaší dobrou náladu, zároveň i dokonalou harmonickou atmosféru. Zaměřte se na materiály, jako je dřevo, ratan, nebo bambus. Dřevo je přirozenou součástí lidského života už od nepaměti, a když je navíc v kombinaci se světelným zdrojem, vnášíte si kousek přirozenosti do interiéru i v podobě osvětlení. Bambusová i ratanová světla jsou originální a dají se kombinovat hned s několika typy interiérových stylů. Svítidla vyrobená z přírodních materiálů vás propojí s přírodou a vaše bydlení dostane rázem vyváženější směr.

Přírodní materiály

Přírodní materiály byly hitem roku 2022 a tento trend se přenese i do nového roku.

Barva roku

Každoročně je vyhlašována několika světovými společnostmi barva pro daný rok. Ta následně vévodí nejrůznějším odvětvím, včetně interiérového designu. Pro rok 2023 byla zvolen barevný odstín s názvem Viva Magenta. Pro přesnější představu má barva karmínověrůžový tón. A protože se tato barva nedoporučuje používat na příliš velké plochy, můžete ji do interiéru zakomponovat třeba ve formě svítidla, jehož design je v odstínu Viva Magenta. Lampička, nebo závěsný lustr v červenorůžové barvě skvěle rozzáří jakékoliv prostředí. Zároveň splníte podmínku, která tvrdí, že zakomponování Viva Magenty v interiéru se nemá přehánět.

Vrstvení osvětlení

Nespoléhejte se pouze na jedno hlavní svítidlo v každé místnosti. Světla vrstvěte a využijte úžasné světelné efekty, které různé typy svítidel dokážou vytvořit. Hlavní stropní osvětlení poskytuje perfektní podmínky svým jasným světlem při práci i ostatních důležitých činnostech. Bodová, nebo nástěnná světla naopak pomohou nasvítit místnost z různých úhlů, přičemž vytvoří přívětivé prostředí, ve kterém bude pro každého radost setrvat. Ambientní osvětlení za pomoci LED pásků dotvoří v interiéru tu pravou atmosféru. Kombinace různých „vrstev“ osvětlení podpoří dobrou náladu i estetický vzhled interiéru.

Vrstvení osvětlení

Vrstvení osvětlení pomocí několika různých typů svítidel naladí tu pravou atmosféru a vytvoříte díky této technice útulnější prostředí.

Pracovní prostor

Domov se stal pro mnohé zaměstnance v posledních letech zároveň pracovištěm. Práce formou home office si získala popularitu v době pandemie. Ani pro rok 2023 od této formy spolupráce spousta zaměstnavatelů neupouští. Pokud pracujete z domova, dbejte na dostatečné osvětlení vašeho pracovního prostoru. Dobré světelné podmínky jsou v pracovně důležité, i když jim váha často přikládána není. Vhodné osvětlení na pracovním stole nesmí chybět. Pořiďte si výkonnou lampičku, která účinně osvětlí celou plochu stolu. Pracovní lampa je nezanedbatelné a důležité vybavení, které na stůl patří. Pokud pracujete na počítači, nezapomeňte na osvětlení prostoru za PC obrazovkou. Vaše oči pak nejsou při práci tolik namáhané, pokud pracujete pozdě do noci. Kontrast mezi jasnou obrazovkou a tmavým prostředím ambientní osvětlení vyváží.

Práce z domova je dnes už celkem běžná věc, proto nezapomínejte na vhodné osvětlení pracovního koutu.

Pracovní prostor

Pastelové barvy

Neutrální barvy v interiéru pro rok 2023 skvěle doplní pastelové barvy. Ideálními doplňky v pastelových barvách jsou třeba stolní lampičky. Oživí prostředí a můžete je umístit v podstatě kamkoliv. Na poličku, nábytek i na odkládací stolek. Nic nezkazíte ani pastelovým závěsným světlem. Pořiďte si pastelovou lampičku na noční stolek, komodu, nebo na psací stůl.

Vintage styl a zlatá

Do popředí se v roce 2023 dostává ze všech oblíbených designů především vintage styl, který připomíná staré dávné časy. Zároveň spolu s ním bude trendy zlatá barva, což se vzájemně bude velmi dobře doplňovat. Svítidla ve vintage stylu působí starým dojmem. V tomto designu pořídíte různé typy svítidel, od lustrů, přes nástěnné lampy až po přisazená stropní svítidla i malé doplňkové lampičky. Samozřejmě, pokud vám to prostor dovoluje, nevynechejte závěsné světlo které svým provedením neunikne žádným zvídavým návštěvníků. Vintage svítidla mohou mít vzhled stařeného kovu, nebo mívají často zlaté komponenty a doplňky. Lustr se zlatým tělem uprostřed vašeho obývacího pokoje bude středobodem vší pozornosti.

Nejen nábytek a ostatní výbava, ale také osvětlení hraje prim při zařizování jakéhokoliv interiéru. Svítidla by měla ladit s budoucím designem veškerého vybavení, a měla by dodávat dostatek potřebného světla. Svítidla mají navozovat správnou atmosféru a v neposlední řadě také doplňují estetickou stránku interiéru.

Affiliate program