Jak na osvětlení ordinace?

Ať už zubní ordinace, nebo ordinace praktických lékařů, měly by být tyto prostory osvětlené nejen podle stanovených norem. Důležité je vytvořit příjemné světelné podmínky pro pohodlnou práci a lékařské výkony a samozřejmě také pro pacienty. Jaké osvětlení je do ordinací a čekáren vhodné?

Jak-na-osvětlení-ordinace

Osvětlení je důležité zohlednit, ať už pracujete v jakémkoliv oboru. V tomto článku si posvítíme na ordinace a čekárny. Nejen, že by mělo být osvětlení praktické pro plnění nejrůznějších lékařských a administrativních úkolů, zároveň i vaši pacienti by se měli cítit příjemně.

Práce lékařů i sester je opticky velmi náročná. V zubní ordinaci musí zubní lékař provádět výkony s největší přesností. Zákroky na chirurgických klinikách také podléhají vysoké soustředěnosti. Práce ve zdravotních institucích je zároveň velmi různorodá. Lékař i sestra pracují s počítačem a přitom svou pozornost věnují i pacientům. Proto optimálně osvětlená ordinace je klíčová k zajištění perfektního pracovního prostředí. Máme pro vás několik tipů, díky kterým vytvoříte skvělé světelné podmínky na vašem pracovišti.

Teplota barvy světla hraje prim

Chromatičnost světla neboli jeho teplota, hraje důležitou roli při osvětlování jakéhokoliv interiéru. Podle typu prostoru a účelu ke kterému má sloužit se však výběr barvy světla liší. Jiné bílé světlo použijete v masážním studiu, jehož hlavním úkolem je nastolit klientům především pohodu a relaxaci, a odlišné bílé světlo využijete při osvětlování ordinace i její čekárny.

Do ordinací není vhodné volit teplé světlo, které má žlutý nádech. Při takovém světle se nevykreslují reálně barvy ve vašem prostředí, a to může komplikovat péči o pacienty i samotné lékařské zákroky. Příliš studené světlo zase nemusí být příjemné pacientům a lékařům nebude zrakově vyhovovat po několika hodinách práce a soustředěnosti. Do prostředí, kde ordinují lékaři, jsou vhodná svítidla s neutrální bílou barvou světla, která mají chromatičnost kolem 4 000 Kelvinů. Mohou jít lehce do studenějšího odstínu světla. Takové světlo má většinou i vysoké CRI, což je parametr, který nám udává, nakolik jsme schopní vnímat přirozenost barev v našem okolí. Svítidla s vysokým CRI, tedy hodnotou 80 i větší, jsou ideální pro úkoly opticky náročné.

Teplota-barvy-světla-hraje-prim

Lékaři vykonávají zrakově náročnou práci. Soustředění na administrativu spojené se zákroky a péčí o pacienty si vyžaduje kvalitní osvětlení. LED svítidla jsou do ordinací skvělou volbou díky svým funkcím a benefitům.

Správné umístění svítidel

Světlo vyzařované svítidlem by samozřejmě nemělo v žádném případě oslňovat lékaře ani pacienta. Nepříjemné oslnění by mohlo narušovat soustředěnost při zákroku. Zároveň by neměly svícením vznikat nepříjemné stíny a tvořit se odlesky od ostatních ploch v prostředí. Proto je potřeba při umisťování svítidel důkladně plánovat. Svítidla by neměla být umístěna pod úroveň očí. Právě v takovém případě může vznikat ono nepříjemné oslnění. Ideální je kombinace různých typů svítidel, například stropních a nástěnných, čímž vytvoříte optimálně osvětlené pracoviště.

Svítidla s difuzory

Vašim pacientům zpříjemníte pobyt, pokud zvolíte svítidla se speciálními mléčnými difuzory. Ty se postarají o to, aby vyzařované světlo bylo příjemně rozptýlené. Světlo, které prochází difuzorem není tak ostré, jako to, které prochází čirým krytem. Vyhnete se tak nepříjemnému oslňování. Mléčnými difuzory disponují například naše LED panely.

Používejte různá svítidla

Nejen ordinace, ale už samotná čekárna by měla být osvětlena tak, aby se její návštěvník, v tomto případě pacient, cítil příjemně. V čekárně můžete využít svítidla s teplejším bílým tónem světla. Takové světlo bude působit hřejivě a atmosféra bude uvolněnější. Pozor, světlo by ale nemělo mít odstín příliš do žluta, aby si pacienti mohli například bez problémů číst. Světlo v čekárně nemusí mít takovou sílu, proto můžete volit i svítidla s nižší hodnotou lumenů. Naopak ve vyšetřovně je potřeba dostatek jasného a silného světla. Proto jsou vhodná svítidla s vyšším světelným tokem. V moderních zařízeních se nebojte sáhnout po svítidlech odpovídajícího designu. I na pracovišti si můžete udělat prostředí hezké.

Používejte-různá-svítidla

Realizovali jsme osvětlení pro polikliniku v Novém Boru. I zdravotnické zařízení může působit příjemně. Hezkého a rovnoměrně osvětleného interiéru dosáhnete s moderními LED svítidly a dobře naplánovaným světelným projektem.

Účinnější LED svítidla

Pokud se chystáte vaše pracoviště modernizovat, nezapomeňte volit tu nejlepší variantu svítidel. LED světelná technika překonává zastaralé zářivky i halogeny a nabízí spoustu benefitů. LED svítidla vám poskytnou světlo s vysokým světelným tokem, a přitom budou mít nižší spotřebu než fluorescenční zářivky. Užívat si díky nim můžete světlo bez nepříjemného blikání a bzučení. Mají také mnohonásobně delší životnost a snadno se udržují.

S LED svítidly si budete lépe udržovat zrakovou pohodu, při celodenní pracovní zátěži. Plánujete modernizovat osvětlení ve vaší ordinaci či na klinice? Neváhejte se na nás obrátit. Poradíme vám s výběrem, umíme naplánovat světelný projekt, dodáme kvalitní LED osvětlení do vašeho zařízení a svítidla nainstalujeme. Podívejte se například na naší realizaci osvětlení pro polikliniku v Novém Boru, která prošla modernizací.

Affiliate program