Jaké osvětlení do kanceláře vybrat?

Aby byla odvedená práce vašich zaměstnanců efektivní, je důležité zajistit perfektní pracovní podmínky, ve kterých se člověk dobře cítí a lépe se mu pracuje. Osvětlení se ve firmách ještě i v dnešní době bere často na lehkou váhu, přitom má obrovský vliv na zdraví, psychickou pohodu i pracovní produktivitu. V tomto článku se zaměříme na to, jaké parametry a normy by mělo osvětlení do kanceláře splňovat a jaká svítidla jsou do kancelářských prostor ta nejlepší.

Jaké-osvětlení-vybrat-do-kanceláře

Věděli jste, že…?

Osvětlení, které se chystáte instalovat do kanceláře by mělo ze zákona splňovat přesné normy? Osvětlením pracoviště se konkrétně zabývá norma ČSN EN 12464-1 a týká se vnitřních pracovních prostorů. Tato norma má za úkol zajistit především ochranu zdraví vašich zaměstnanců. Pokud je totiž osvětlení nedostatečné, nekvalitní a špatně zvolené, může u pracovníků docházet k celé řadě zdravotních potíží, jako jsou například bolesti hlavy, bolesti a pálení očí, k únavě či dokonce k depresím. Navíc, pokud je pracoviště špatně osvětlené, nikdy nedosáhnete té správné efektivity práce, kterou od vašich zaměstnanců potřebujete. Pracovníci se mohou cítit v kanceláři se špatným světlem nepohodlně a mohou být hůře soustředění na práci. Dokonce může dojít ke zraněním, vlivem nedostatečné intenzity světla, vrhaným stínům či odleskům, při nebezpečné pracovní manipulaci. Zkrátka bychom chtěli poukázat na to, že osvětlení pracoviště je velmi důležité a rozhodně by mělo být jedním z primárních kvalitních zařízení, na které byste se měli speciálně zaměřit.

Důležité parametry

U svítidel, která budete používat v kancelářském prostředí, je nutné sledovat při výběru tyto parametry:

  • Intenzita osvětlení
  • Chromatičnost světla
  • Možnost regulace intenzity světla
  • Index podání barev

Osvětlenost kanceláře

Při osvětlování pracoviště byste se měli držet doporučeními, která udávají, jakou intenzitou světla by osvětlení mělo svítit. Ta doporučení se pro jednotlivá pracoviště různí a závisí především na typu prostoru, na činnosti, která bude na pracovišti vykonávána a v neposlední řadě je bude ovlivňovat také barevnost i výbava samotného pracoviště. Intenzita světla pro kanceláře je však normovaná a měla by splňovat alespoň 500 lux na m², což přibližně odpovídá svítidlům o výkonu 4 - 5 W na m². Takto intenzivní světlo je dostatečné pro psaní, čtení i práci na PC. Pakliže jsou normy na pracovištích dodržovány, zvyšuje se pravděpodobnost, že nebudou vaši zaměstnanci unavení, budou se lépe na práci soustředit a nebudou trpět bolestmi a nepříjemnému pocitu očí, které může způsobovat zastaralé a nedostatečné osvětlení.

Barevný odstín světla

Dalším důležitým parametrem, podle kterého byste měli nové osvětlení do kanceláře vybírat, je barevný odstín světla. Chromatičnost osvětlení, neboli teplotu světla, můžete volit ve třech odlišných barevných tónech. Teplé odstíny bílého světla do kanceláří úplně vhodné nejsou. Spíše do relaxačních koutků, kde mohou vaši zaměstnanci odpočívat a nabírat nové síly. Teplou bílou barvu můžete na Kelvinově stupnici hledat v hodnotách 3 300 K a nižších. Ideální podmínky v kanceláři vytvoříte s neutrálním barevným odstínem světla, který odpovídá hodnotě 4 000 K - 5 300 K. Taková barevná teplota světla se velmi podobá přirozenému dennímu světlu, jež má na lidský organismus samozřejmě nejlepší vliv. Podporuje soustředěnost a podílí se na kvalitě odvedené práce. Navozuje lepší podmínky na pracovišti a duševní pocit pohody. Studené odstíny světla je lepší využívat na těch pracovištích, kde zaměstnanci nesetrvávají dlouhý čas. Studená chromatičnost světla sice zvyšuje produktivitu práce, ale vzhledem k tomu, že u těchto svítidel také dochází k většímu vyzařovaní modrého světla, nehodí se příliš do prostředí, kde tráví zaměstnanci většinu pracovního dne.

Barevný-odstín-světla

Stmívatelnost

Podle norem sice možnost regulace intenzity osvětlení nutná není, avšak my tuto funkci rozhodně doporučujeme. Svítidla, která jsou stmívatelná umožňují nastavovat intenzitu světla podle vašich potřeb, což je častokrát k nezaplacení. Osvětlení si můžete nastavovat v závislosti na přirozeném denním světle, proto jsou pak pracovní podmínky mnohem komfortnější. Nezřídka se setkáte při práci se situacemi, kdy potřebujete světlo intenzivnější, nebo naopak méně jasné, k čemuž vám stmívatelná svítidla perfektně poslouží.

CRI

Nakonec musíme zmínit další neméně důležitý parametr, kterým je index podání barev svítidel. Často podceňovaný, mnohdy jej zákazník při výběru svítidla ani nesleduje, a přitom je jedním z rozhodujících aspektů pro výběr kvalitního osvětlení. CRI - Ra - nebo také index podání barev, nám udává věrnost podání barev umělého osvětlení vůči skutečnému slunečnímu světlu. Laicky řečeno, CRI nám napoví, jak reálně jsme schopní vnímat barvy okolního prostředí, které je uměle osvětlené. Index podání barev se měří na stupnici v rozmezí 0 až 100, přičemž čím vyšší hodnota podání barev je, tím přirozeněji barvy v okolí vnímáme. Z toho vyplývá, že svítidla, která vybíráte do kanceláře by rozhodně měla splňovat vysoký index podání barev. Přesněji - neměla by klesnout pod hodnotu 80.

Jaká svítidla do kanceláře vybrat?

Nyní se dostáváme od důležitých parametrů k té zásadní otázce, jaký typ svítidel se do kancelářského prostředí vlastně hodí? Osvětlení v kanceláři by mělo být příjemné, dostatečně jasné, ale nesmí oslňovat. Velmi nežádoucí jsou nekvalitní svítidla, která mohou blikat a znepříjemnit tak čas strávený v práci. K perfektní zrakové pohodě a komfortním pracovním podmínkám přispějete těmito svítidly:

LED panely

Tento typ svítidel je stále populárnější nejen v běžných interiérech, ale také v office centrech a menších kancelářích. Nejen, že díky panelům dodáte kancelářím zcela nový rozměr a modernější design, ale také získáte spoustu dalších výhod, které unikátní panely mají. LED panely můžete zakoupit v různých provedeních a typech, podle druhu instalace. Podhledové LED panely se hodí na pracoviště, která mají rastrové či kazetové stropy. Perfektně splynou s prostředím a nezabírají žádný prostor. Do rozlehlých kanceláří s vysokými stropy můžete nainstalovat závěsné panely na lankách, které mohou jednotlivě osvětlovat rozdělené pracovní sektory. Perfektní volbou do kanceláří jsou SMART LED panely, které můžete ovládat i regulovat podle aktuální situace. Skvěle se hodí kromě kanceláří také do konferenčních místností, kde často potřebujete přizpůsobit intenzitu i barevný tón světla prezentacím a různým jednáním. LED panely svítí celou svou plochou, proto poskytují perfektně rozložené světlo. Skvěle navržené mléčné difuzory šetří váš zrak. Nejen, že vyzařované světlo skrze takový difuzor neoslňuje, ale také přispívá k nižší únavě očí.

LED zářivky

Pokud byste raději zůstali u klasiky a sázíte na zářivková tělesa, pak je vhodným řešením alespoň nahradit klasické trubice za nové, efektivnější LED zářivky. Přinesou vám spoustu výhod, například mají okamžitý start po sepnutí. S LED zářivkami nemusíte mít obavy z nepříjemného blikání, které si často pamatujeme ze školních lavic, kde výbojkové zářivky blikaly a vydávaly nepříjemný zvuk běžně. LED trubice mají velmi dlouhou životnost a zároveň s nimi také uspoříte ve vaší firmě náklady za elektřinu, jsou totiž mnohem úspornější. LED trubice můžete pořídit buď samostatně v různých typech (T8,T5) i délkách (60 cm, 120 cm, 150 cm), nebo je možné na našem e-shopu rovnou zakoupit již kompletní tělesa s LED trubicemi. Dokonce si můžete pořídit zářivky stmívatelné, které dokáží zajistit lepší a komfortnější pracovní podmínky.

LED-Zářivky_LEDsviti

Lampička na pracovní stůl

K hlavnímu osvětlení v kanceláři pořiďte také lampičku, která rozhodně na žádném pracovním stole nesmí chybět. Možná si říkáte, že centrální svítidla stačí, ale opak je pravdou. Díky stolní lampě se můžete vyhnout vzniku nepříjemných stínů, které by mohly negativně ovlivňovat pracovní výkon vašich zaměstnanců. Ideální pracovní lampička by měla být flexibilní, takže si s ní vždy posvítíte tam, kde je to zrovna třeba. Nemáte na pracovním stole dostatek místa? Pořiďte si lampičku s klipem, kterou můžete připevnit například k hranám stolu, policím či regálům. Lampička v kanceláři by měla mít ideálně denní barvu světla (4000 K), měla by být stmívatelná a může být doplněna o celou řadu dalších funkcí - například ovládání dotykem, USB napájení, možnost volby barvy světla. Stolní lampa je v kanceláři nepostradatelným pomocníkem, určitě na ni myslete, při pořizování osvětlení do kanceláře.

Pokud se budete držet legislativy i stanovených norem a k tomu si pořídíte skutečně kvalitní osvětlení, tak podmínky na pracovišti zlepšíte nejen vašim zaměstnancům, ale i vám. Díky LED svítidlům budete svítit efektivně, úsporně a ještě k tomu podpoříte životní prostředí. Vyberte si moderní a certifikovaná svítidla pro vaši kancelář z široké nabídky našeho e-shopu. V případě, že potřebujete poradit s výběrem svítidel, nebo máte jiné dotazy, neváhejte nás kontaktovat na info@ledsviti.cz. Poskytneme vám odborný servis s osobním přístupem a dokážeme vám vypracovat také návrh osvětlení, včetně velkých projektů. Rozjasněte vaše pracoviště s LEDsviti.cz.

Affiliate program